Nije bilo namjere

Toljanić i de Frankopan oslobođeni optužbi za prodaju zemljišta

Hina

M. Trinajstić

M. Trinajstić

Franjo Toljanić, poznati vinar i nekadašnji prvi čovjek Općinskog vijeća Vrbnika, i Ingrid de Frankopan, švedsko-hrvatska državljanka, oslobođeni su optužbi u slučaju prodaje 50.000 četvornih metara općinskog zemljišta  2003. godine za 200.000 eura pod čudnim okolnostima



RIJEKA Bivši predsjednik Općinskoga vijeća Vrbnika i krčki vinar Franjo Toljanić u petak je na Županijskome sudu u Rijeci oslobođen optužbe za zloporabu položaja i ovlasti tijekom prodaje općinskog zemljišta Ingrid de Frankopan.


Kako se doznaje od suca Saše Cvijetića, nepravomoćna presuda je oslobađajuća jer nije bilo dokaza za namjeru zloporabe, to jest da je Ingrid de Frankopan poticala Franju Toljanića na zloporabu položaja i da je on to činio.


Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci teretilo je Franju Toljanića i Ingrid de Frankopan u vezi s prodajom 50.000 četvornih metara zemljišta u uvali Petrini za 200.000 eura, a oboje su se na početku suđenja očitovali da nisu krivi.




Optuženi su među ostalim navodili da je Državno odvjetništvo nadziralo i odobrilo prijeporni kupoprodajni ugovor te da je cijena za nepristupačni teren realna.


Tužiteljstvo je, pak, tvrdilo kako je Toljanić kao predsjednik Općinskoga vijeća Vrbnika počinio više protuzakonitosti kako bi Ingrid de Frankopan omogućio veliku imovinsku korist te da joj je omogućio da zemljište kupi po cijeni poljoprivrednog zemljišta iako se znalo da će uskoro biti građevinsko.