Razbijena organizirana skupina

Tko su glavni “igrači” u skupini uhićenih lihvara?

Branko Škorić

Navodno je sva tehnologija u kojoj su podaci o poslovanju povezana sa softverom u SAD-u i pritiskom na dugme svi podaci nestaju u sekundi pa će policiji značajno biti svjedočenje triju "insidera" koji se nalaze među osumnjčenicima i koji će biti zaštićeni svjedoci



U velikoj policijskoj akciji u subotu je na području Karlovca, Osijeka, Pazina, Rijeke, Siska, Varaždina i Zagreba uhićeno 18 osoba koje su pripadale skupini lihvara koja je za najmanje 15 milijuna kuna prevarila najmanje 161 osobu. Za 12 članova skupine određen je istražni zatvor. Petorica su u bijegu i za njima će biti raspisana tjeralica. 


Iako USKOK u svom priopćenju navodi samo godišta osumnjičenika Novi list je otkrio i neka imena osumnjičenika.


Prvoosumnjičeni je navodno slovenski državljanin Marko Romanič koji već godinama živi u Los Angelesu. U Rijeci je u tvrtki Stratosfera na riječkom Korzu poslovao Dario Mitrović, a jučer na istom mjestu radi TD Morski leut. Mitrovića je policija prekjučer pronašla u Pazinu gdje je vodio poslovnicu Morskog leuta.Među uhićenicima su još dvojica Riječana, A. K., te drugi koji je  nakon iskaza pušten na slobodu. U inozemstvu su uspjeli pobjeći Zagrepčani Igor Matušić i Nikola Đukić, a zanimljivo je da djevojka prvoosumnjičenog Romaniča, Andreja Škalić zadnjih godinu dana izbiva iz Pazina. Vodila je TD Ekonomska analiza koje je poslovalo po istim principima i protiv nje i tvrtke podnijete su kaznene prijave.

Među osumnjičenicima su još D. P. iz Bjelovara, I. K. iz Zadra, osumnjičenice I. Ć. i I. B. obje iz Zagreba, a u bijegu su Zagrepčani E. I. i A. H. Među osumnjičenicima je i Nino Bevc o kojem smo u više navrata pisali i koji je oslobođen u riječkom Prekršajnom sudu jer nije utvrđeno da je prekršio zakon o strancima. Dakako, PU PG se žalila na tu presudu koja još nije pravomoćna.Među osumnjičenicima je i M. I. iz Zagreba te još dvoje Varaždinaca i dvoje Osječana.




Među 18 osumnjičenika su i tri insidera, odnosno osobe koje vrlo dobro znaju kako se poslovalo. Oni će u narednom tijelu kriminalističkih izvida i USKOK-ove istrage biti zaštićeni svjedoci, a upravo je to i bio jedan od načina da se razbija velika međunarodna skupina osoba koja se specijalizirala na neurednom i neuređenom hrvatskom fiskalnom i financijskom tržištu za sklapanje lihvarskih ugovora. Pitanje je hoće li u računalima policija uspjeti pronaći kompromitirajuće podatke jer je aparatura bila povezana sa softverom u SAD i pritiskom na dugme svi podaci nestaju u sekundi.


U Zagrebu je dvoje osumnjičenika, jedan muškarac i 32-godišnja žena, uhićeno na sjevernom području grada, nedaleko od groblja Mirogoj i Krematorija u imprivoziranom uredu na adresi Kameniti Stol 2 na zagrebačkim Remetama.  Odvjetnik Tihomir Mišić je  potvrdio da je opunomoćenik 32-godišnje osumnjičenice. Navodno je uhićena bila pozicionirana u grupi za administrativne poslove


Odvjetnici uhićenih Riječana Slobodan Večerina i Marko Puhovac potvrdili su nam da su angažirani kao branitelji. Slučaj nisu htjeli komentirati, tek su rekli da će nešto više reći naknadno. 


Novi list je u serijalu “Prevareni” pisao i o nekima od osumnjičenika, a jedna od prvih priča koja je bila objavljena je ona o Riječanki Milani Jakšić, koja je na kraju uspjela vratiti svoj stan koji su joj lihvari željeli oduzeti.