Osumnjičenik u aferi "Dinamo"

Tko je poduzetnik Igor Krota? Kajin još u veljači upozoravao na prljavi kapital i pranje novca

Gordana Čalić Šverko

Damir Kajin

Damir Kajin

Igor Krota direktor je tvrtke Adria Eta koja u poduzetničkoj zoni Mala Huba namjerava izgraditi fermentacijsku kompostanu



BUZET  Vijest da su u aferi »Dinamo« među osumnjičenima i Sandro Stipančić te Igor Krota zbog sumnje da su se preko njihovih offshore računa obavljale sumnjive transakcije vezane uz Dinamove transfere, snažno je odjeknula u Buzetu.


Igor Krota direktor je tvrtke Adria Eta koja u poduzetničkoj zoni Mala Huba namjerava izgraditi fermentacijsku kompostanu za proizvodnju organskog humusnog gnojiva, a koja će kao sirovinu za proizvodnju koristiti izmet peradi i grožđani drop.


Buzetski vijećnici su u veljači ponudu ove zagrebačke tvrtke odabrali kao najpovoljniju za osnivanje prava građenja u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2. Ukupna površina za koju se dalo pravo građenja je 19.362 kvadrata na rok od 30 godina. Početni iznos godišnje naknade za pravo građenja bio je 11.620 eura, tvrtka Adria Eta koja se jedina javila na natječaj ponudila je 12.001 eura. Početna cijena godišnje naknade za pravo građenja pomnožena s 30 godina jednaka je bila trenutnoj tržišnoj cijeni zemljišta, s time da Gradu nakon toga ostaje zemljište u vlasništvu. Investiciju su od samih početaka međutim pratile brojne kontroverze, a sada je ponovo izbila u prvi plan.


Zabrinuti građani




– Iznenađen sam ovakvim razvojem događaja, iako nisam upoznat s poslovnim angažmanom Igora Krote, izuzev onog dijela vezanog uz kompostanu. Naši kontakti bili su strogo službeni – izjavio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. Na pitanje kako komentira činjenicu da je Građanska inicijativa protiveći se lokaciji potencijalne kompostane upozoravala na kontaminirani kapital, pri čemu je prednjačio Damir Kajin, Žulić je odgovorio da je papire i dokumente koje mu je preko posrednika u veljači dostavio Damir Kajin odmah proslijedio državnom odvjetništvu, kriminalističkoj policiji i nadležnim institucijama da se istraže svi takvi navodi.


– Konačno, to sam u nekoliko navrata i javno obznanio – izjavio je Žulić.


Pokušali smo kontaktirati i Igora Krotu no telefon mu je tijekom jučerašnjeg dana bio isključen.


Građanska inicijativa koju su protiv projekta fermentacijske kompostane u zoni Mala Huba pokrenuli mještani susjednih naselja, od Gradskog vijeća kategorički je tražila da se odustane od lokacije, odnosno odluke o odabiru ponude zagrebačke tvrtke Adria Eta kao najpovoljnije za osnivanje prava građenja u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2. Posebno su bili zabrinuti da će se zbog sirovine koja će se koristiti, izmeta peradi, iz jedne tako velike kompostane kapaciteta čak 7.400 tona godišnje, buzetskom kotlinom širiti neugodni mirisi.


Offshore kompanije


U sklopu Građanske inicijative protiv kompostane ustao je i Damir Kajin čija je obiteljska kuća u susjedstvu zone Mala Huba, uz argumente da se protivi prljavoj tehnologiji, ali i kontaminiranom kapitalu te upozoravao da su investitori offshore tvrtke od Sejšela, Irske, Engleske, Amerike.


– Najbolje to potvrđuje nalaz Ureda za reviziju, Ministarstva financija Vlade Ukrajine, gdje se o osobama koje bi trebale investirati u Buzetu govori sljedećim terminom »institucionalno pranje novca kroz kreaciju umjetnih paravanskih tvrtki kako bi se sakrila prava narav transakcija onih koji u njima sudjeluju«. Riječ je o tvrtkama ili pojedincima koji – nikome ništa ne imputiram – stoje iza 30-tak offshore kompanija, izjavio je u veljači Kajin.


Na pitanje novinara na koje to pojedince točno misli, Kajin je tada naveo Igora Krotu, direktora tvrtke Adria Eta koja je dobila pravo građenja u zoni Mala Huba, te na Sandra Stipančića.


Peticiju protiv izgradnje fermentacijske komopostane u poduzetničkoj zoni Mala Huba, potpisalo je 768 građana. Buzećani su se početkom svibnja o kompostani izjašnjavali i na referendumu, no on nije uspio zbog male izlaznosti od 31 posto pri čemu se 1.135 građana izjasnilo da ne želi kompostanu u Maloj Hubi, a oko 455 njih bilo je za njenu izgradnju. Krota je nastavio s pripremama za izgradnju kompostane, a nedavno je, neslužbeno doznajemo, navodno ishodovao i građevinsku dozvolu.