Stravično

Tko je dubrovački kapetan koji je ubio punca i suprugu pa presudio sebi? “Svi su ga se bojali”

Portal Novilist.hr

Photo Grgo Jelavic/PIXSELL

Photo Grgo Jelavic/PIXSELL

Nakon dva gnjusna ubojstva potom je presudio i sebi, a njegovo beživotno tijelo je pronađeno pokraj supruge Lidije B



DUBROVNIK Stradun i poprečne ulice blokirane su policijskim trakama i policijskim službenicima koji od ranog jutra rade na očevidu ovog višestrukog ubojstva i ranjavanja. Jedna cijela dubrovačka obitelj je stradala u par minuta, a susjedi su šokirani tragičnim događajem, ali ne i iznenađeni, piše Dubrovački dnevnik.


U ranim jutarnjim satima, nešto prije 7 sati, Ivo Banović, dubrovački pomorac uletio je u stan te prvo ranio 74-godišnju punicu koja je pred njim pobjegla i zaključala se u sobu odakle je pozvala policiju. Potom je išao za puncom te ga usmrtio, a zatim je usmrtio i suprugu u stubištu, koja je trčala van stana dozivajući pomoć. Nakon dva gnjusna ubojstva potom je presudio i sebi, a njegovo beživotno tijelo je pronađeno pokraj supruge Lidije B.


Ivu Banoviću je ovo drugi brak, a Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje kako je već od ranije poznat policiji i po pitanju prijetnje istoj obiteljim ali i da je već u jednoj od tučnjava ubo čovjeka nožem.




Ivo Banović umirovljeni je pomorac koji je od 1977. godine plovio na brodovima dubrovačke Atlantske plovidbe, a 2003. je unaprijeđen u zvanje zapovjednika broda. Zapovijedao je na više brodova te pomorske kompanije sve do 2009. godine kada prestaje ploviti te se zapošljava u istoj tvrtki kao šef kadrovskog odsjeka.



Na tom radnom mjestu se ne zadržava dugo. Zbog nagle naravi ga se Uprava Atlantske plovidbe ‘rješava’ na način da ukidaju to radno mjesto te se Banović vraća prisilno na brod Atlantske plovidbe te potom odrađuje i dva ugovora za jednu stranu japansku kompaniju odakle se umirovio.


Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, Banović se od rane mladosti nasilno ponašao. Susjedi koji su se zatekli u blizini poprišta ubojstva pričaju da su ga se u mlađim danima, dok je živio unutar stare gradske jezgre, svi bojali. Gotovo svakodnevno bio je akter neke tučnjave, kažu.


Unatoč tome što su ga roditelji, inače profesori u školi, školovali i izveli na ‘pravi put’ nisu njegovu gadnu narav mogli promijeniti, pričaju susjedi za Dubrovački dnevnik.



Ivo Banović, u Dubrovniku poznat kao Đivo je s obitelji stanovao u Sustjepanu, dok je mjesto ubojstva na Prijekome u gradskoj jezgri gdje je ubijena Lidija B. pobjegla roditeljima nakon što je suprug izbacio iz kuće.


Je li uzrok ove obiteljske tragedije svađa između supružnika koja je rezultirala i kolateralnim žrtvama istraga tek treba pokazati jednako kao što se i čeka potvrda je li Ivo Banović u vrijeme počinjenja ubojstava bio pod utjecajem alkohola, kako se govori u kuloarima, piše Dubrovački dnevnik.