Prevaranti iza rešetaka

Teška krađa u Zvonimirovoj: Predstavili se kao čistači pa “počistili” nakit

Fiore Vežnaver

Marko Amić ipak mora u istražni zatvor  / V. KARUZA

Marko Amić ipak mora u istražni zatvor / V. KARUZA

No, kad je lopovski par bio na odlasku pojavila se vlasnica stana. Njoj su, kako bi je zavarali, izjavili da se bave čišćenjem stanova i ponudili joj takvu uslugu. Nakon toga su žurno napustili zgradu.



Marko Amić, 24-godišnjak iz Sesveta, smješten je u riječki zatvor pod sumnjom za tešku krađu, da je provalio u stan u Zvonimirovoj ulici u Rijeci i ukrao nakit.


Amića se sumnjiči da je 4. kolovoza oko 11 sati okrao stan u Zvonimirovoj ulici, »operirajući« zajedno sa suučesnicom D. D. koja je čuvala stražu ispred stana, kako tko ne bi naišao. Najprije su na vanjskom hodniku stepeništa zgrade otvorili nezaključana vrata što vode na prostor južne terase. Preko nje su došli do prozora hodnika stana što je bio otvoren na »kip«.


Amićeva partnerica pazila je nailazi li tko od stanara zgrade, dok je Amić, kako se sumnja, zavukao polugu ispod jezičca brave pa otvorio prozorsko krilo, a zatim i drugo krilo. Popeo se kroz prozor u stan i dao se u pretraživanje. Pronašao je više kutijica za nakit u ladici, iz kojeg je uzeo četiri srebrna lančića i zlatni prsten s dragim kamenjem, ukupne vrijednosti oko tri tisuće kuna.




No, kad je lopovski par bio na odlasku pojavila se vlasnica stana. Njoj su, kako bi je zavarali, izjavili da se bave čišćenjem stanova i ponudili joj takvu uslugu. Nakon toga su žurno napustili zgradu.


Ali, policija je Amiću i kompanjonki ušla u trag te ih privela na kriminalističko istraživanje. Nakon toga su privedeni na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo, na kojem su poricali da su okrali stan. Amićeva partnerica puštena je zatim da se u daljnjem postupku brani sa slobode, dok je on doveden pred sutkinju istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniju Zorc koja je prihvatila prijedlog tužiteljstva i odredila mu istražni zatvor, zbog opasnosti od ponavljanja djela.


Amić i njegov branitelj, odvjetnik Aris Šarunić, na ročištu su pledirali da ga se pusti da se brani sa slobode, no prihvaćeni su ipak argumenti tužiteljstva koje je ukazivalo da je Amić višestruko osuđivana osoba, i zbog imovinskih delikata, da je ovo kazneno djelo za koje je osumnjičen počinio u vrijeme kušnje, da je nezaposlen i nema sredstava za život, pa postoji opasnost da boravkom na slobodi ponovi takav ili sličan delikt.


Iako mlade dobi, Amić je dosad već osam puta osuđivan, a presude su mu izricane na sudovima u Osijeku, Našicama, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Sisku. Većinom je osuđivan zbog krađa, a sve kazne bile su uvjetne.