Hrvatska ratna mornarica uočila jahtu bez zastave

Talijanski parlamentarac uhvaćen je u krivolovu u moru nedaleko od Palagruže

Ana Raić Knežević

Francesco Biava se nije ni pokušavao sakriti iza zastupničkog imuniteta, već je priznao krivnju i pristao platiti kaznu od 500 kuna



Talijanski parlamentarac Francesco Biava uhvaćen je u krivolovu u moru nedaleko od Palagruže!


Ovog čestog hrvatskog gosta ophodni brod Hrvatske ratne mornarice “Hvrvatska Kostajnica” zatekao je u utorak tijekom patroliranja južnim dijelom Jadrana.


Posada je, doznajemo, najprije na pučini uočila jahtu koja, međutim, nije imala baš nikakve zastave. A prema pomorskim pravilima brodice su dužne istaknuti i zastavu zemlje pod kojom plove kao i zastavu zemlje u čijem se moru nalaze.




Radilo se o 13-metarskom plovilu unajmljenom u jednoj od splitskih charter-tvrtki. Skiper je patroli HRM-a objašnjavao kako sasvim slučajno nema istaknute zastave, te kako ih je omaškom zaboravio prije isplovljavanja.


No, tada su mornari primjetili i gumenjak, s kojeg je jedan muškarac lovio ribu nedaleko Palagruže. Tek par ribičkih štapova ukazivalo je da se doista radi o entuzijastu, no nije isključeno da su pod morem možda bile bačene i vrše.


Kada su stupili u kontakt s ribičem on im je objasnio kako je gumenjak njegovo vlasništvo i kako nema baš nikakve veze s jahtom bez zastave u čijoj se blizini nalazio. Iako je u to bilo teško povjerovati, jer se evidentno radilo o pomoćnom plovilu s jahte, pripadici HRM-a upozorili su ga kako nema istaknutu registraciju.


Osim tog prekršaja muškarac na gumenjaku nije imao ni potrebne dozvole za ribolov, pa je otpraćen natrag do Visa.


Tamo je policija konačno utvrdila o kome se radi. Biava se, doznajemo, nije ni pokušavao sakriti iza zastupničkog imuniteta, već je priznao krivnju i pristao platiti kaznu od 500 kuna što mu je izrečena zbog prekršaja koje je počinio.


O ovom je incidentu obavješten talijanski konzulat, kao i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.


Biava, koji već godinama ljetuje na Visu, član je stranke Narod slobode (Popolo della Lberta) Silvija Berlusconija.