Pozlilo mu tijekom plovidbe

Talijanski pacijent umro tijekom prijevoza do Hvara

Hina

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Sedamdesetdvogodišnji talijanski državljanin, R.F. kojem je pozlilo tijekom plovidbe vlastitom jedrilicom nedaleko hvarske luke, umro je u utorak tijekom medicinskog transporta do Hvara



HVAR/ZADAR  Sedamdesetdvogodišnji talijanski državljanin, R.F. kojem je pozlilo tijekom plovidbe vlastitom jedrilicom nedaleko hvarske luke, umro je u utorak tijekom medicinskog transporta do Hvara.


Dojava posade strane jedrilice kod otoka Hvara o članu posade u životnoj opasnosti, u Nacionalnu središnjicu za spašavanje na moru (MRCC) Rijeka stigla je u 10 sati, priopćilo je Ministarsvo pomorstva, prometa i infrastrukture.


Pokrenula je koordinirana akcija spašavanja te hitnoga medicinskog transporta s Lučkom kapetanijom Split, Lučkom ispostavom Hvar i Pomorskom policijom.




Prema prvotno dojavljenoj poziciji pacijenta, na Rt Pelegrin upućena su plovila splitske Kapetanije i policijsko plovilo, no budući da je ubrzo nakon zaprimljenoga poziva utvrđeno kako je dojavljena kriva pozicija, brod splitske Kapetanije i hvarske Ispostave preusmjereni su prema poziciji jednu nautičku milju zapadno od luke Hvar.


No, talijanski pacijent je u međuvremenu već prekrcan na drugo civilno plovilo te je u 11 sati iskrcan u Hvaru gdje su ga preuzeli djelatnici hvarske Hitne medicinske pomoći.


Nakon neuspješnih pokušaja reanimacije ustanovili su da je R.F. (1943. g.), nažalost preminuo.


Prema prikupljenim podatcima 72-godišnjem talijanskom državljaninu najvjerojatnije je pozlilo tijekom plovidbe nedaleko hvarske luke vlastitom jedrilicom »Strafantone« u društvu supruge, te im je u pomoć priskočila posada strane jedrilice »Summer Wind« s koje je i upućen poziv u pomoć prema MRCC Rijeka.


U međuvremenu se posadi u pružanju pomoći talijanskom pacijentu pridružio i liječnik sa stranoga putničkog broda »Silver Wind« te su pacijenta evakuirali na jedrilicu pružatelja pomoći te otplovili za hvarsku luku, o čemu su putem ORP Splitradio obavijestili Središnjicu.


Djelatnici hvarske Lučke ispostave jedrilicu preminuloga Talijana odteglili su u hvarsku luku, a podatke o događaju djelatnici MRCC Rijeka prenijeli su talijanskim kolegama u MRCC Roma, vezano uz daljnja postupanja, navodi se u priopćenju.


Nacionalna središnjica za spašavanje koordinirala je prijepodne i hitan medicinski transport šestogodišnje djevojčice (2009.), slovenske državljanke, iz mjesta Sali na Dugom otoku. Medicinski transport obavljen je na zahtjev dežurnoga saljskog liječnika koji je utvrdio ozbiljne zdravstvene tegobe kod djeteta.


Oko 9,15 sati djelatnici Lučke ispostave Božava organizirali su hitan medicinski transport djevojčice iz Salija za Sukošan. Ondje su djevojčicu preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar te je prevezli u zadarsku bolnicu.