Pod istragom

Talijani zaplijenili zrakoplov vlasniku NK Rijeke: Volpi osumnjičen za izbjegavanje plaćanja poreza

Boris Perović

Snimio  Roni BRMALJ / Nl arhiva

Snimio Roni BRMALJ / Nl arhiva

Talijanski istražitelji su stoga u zračnoj luci u Genovi prije mjesec dana zaplijenili četrdesetak milijuna eura vrijedan zrakoplov Gulfstream, što ga koristi upravo Gabriele Volpi, a  zaplijenjen je i Falcon 900 njegova poslovnog partnera Gian Angela Peruccija vrijedan 7,3 milijuna eura, prenosi Tportal



GENOVA  Talijanska financijska policija zaplijenila je, uz pomoć vojske, zrakoplov koji pripada Gabrieleu Volpiju, naftnom biznismenu čije je ulaganje preporodilo riječkog nogometnog prvoligaša. Volpi je u sportu prisutan i kao vlasnik nogometnog kluba Spezia te najboljeg svjetskog vaterpolo kluba Pro Recco, a posjeduje i šest posto banke Carige.


Prema navodima dnevnog lista »Il secolo XIX«, Volpijev zrakoplov tipa Gulfstream je zaplijenjen na aerodromu u Genovi: policajci su spriječili polijetanje letjelice vrijednosti 40 milijuna eura, koja može primiti 19 putnika. Volpi taj avion najčešće koristi za međukontinentalne letove prema Nigeriji, gdje se odvijaju glavni poslovi njegove kompanije za koju radi i predsjednik »Rijeke« Damir Mišković.


Talijanski magnat osumnjičen je za izbjegavanje plaćanja poreza jer je, prema navodima istražitelja, avion nezakonito uvezao u Italiju. Zrakoplov je formalno u vlasništvu tvrtke sa sjedištem u Danskoj i koristi se za čarter, odnosno iznajmljivanje. Budući da je Volpi njegov jedini korisnik, istražitelji smatraju da je taj avion dio Volpijeve zračne flote čije je sjedište u Genovi, a prema talijanskim zakonima, Volpi je u tom slučaju bio dužan državi platiti porez.




Zajedno s Volpijem, istragom je obuhvaćen njegov bliski suradnik Gian Angelo Perrucci, kojem je zbog iste sumnje u porezni prekršaj zaplijenjen avion Falcon 500. Perrucci je, prema navodima dnevnika La Repubblica, obuhvaćen još jednom istragom budući da se njegovo ime našlo na popisu Panama Papers. Tako je osumnjičen da je izbjegavao plaćanje poreza u Italiji držanjem novca na offshore računu u poreznom raju.


Talijanski mediji uspoređuju Volpijev slučaj s onim u koji je prije nekoliko godina bio upleten Flavio Briatore, također talijanski tajkun s udjelima u sportskim klubovima, a najpoznatiji kao šef  momčadi formule 1 Benetton i Renault. Briatore je zbog izbjegavanja plaćanja poreza za raskošnu jahtu »Force Blue«, u srpnju prošle godine u Genovi uvjetno osuđen na godinu i 11 mjeseci zatvora.