Nesretne sudbine

TRGOVINA DJECOM Roditelji slali mališane u kampove za odmor, a krijumčari ih odveli u Belgiju

P. N.

Reuters

Reuters

Strašan slučaj trgovinom djece, odvijao se preko kampova do sirotišta, pa do posvajatelja u Belgiji. 



Roditelji djece s područja afričke države Kongo, u šoku su i nevjerici nakon što je slučaj dospio u javnost. Djeca su im oteta, odvedena u sirotište i zatim davana na usvajanje u Belgiju. Roditelji su mališane slali u dječje kampove, ne sluteći što se krije iza paravana.


Belgijsko je tužiteljstvo od 15 obitelji zatražilo DNA analizu djece koju su usvojili. Nadaju se da će na ovaj način uspjeti povezati djecu s njihovim biološkim obiteljima. S druge strane, belgijskim obiteljima koje su posvojile djecu, rečeno je da su njihovi biološki roditelji preminuli. Zahtjev za uzorkom DNA, odnosit će se na svu djecu iz Konga, koja su u Belgiji posvojena od studenog 2013. godine.


Tužiteljstvo želi otkriti koliko je široka mreža trgovine djecom iz tog područja, u Belgiji. Do sada su razotkrili barem četiri slučaja, u kojima je dijete imalo žive biološke roditelje u Kongu, a posvojeno je u Belgiji. Roditelji tih mališana, bili su uvjereni da djecu šalju u kampove smještene u gradu Kinshasa, prenosi Telegraph.




Umjesto kampova, djeca su ostavljena u sirotištu Tumaini, prije nego su prokrijumčarena u Belgiju. Za tri se djevojčice ustanovilo da su im promijenjena imena i datumi rođenja. Njihovi roditelji žele da se djevojčice vrate kući. 


“Ovo je drama. Kako objasniti ovu situaciju djeci? Da ni ne spominjem bol koju osjećaju njihovi roditelji u Kongu”, izjavila je političarka Lorin Parys, s usvojenim sinom, prenosi Telegraph.


Glavna osumnjičena za ovu užasnu izvedbu je Julienne Mpemba (41), državljanka Belgije i Konga, koja živi u regiji Wallonia. Tužiteljstvo kaže da je obećala “novu budućnost u Belgiji”, za 50 djece. Uhićena je prije nekoliko tjedana, a tvrdi da je za ovaj strašan scenarij odbila novce. Dieumerci Kitambo je uvjeravao roditelje da šalju djecu u kamp. Belgijski mediji izvještavaju da sve upućuje na to da je i on žrtva kriminalaca, te je pušten na slobodu. 


Dok se slučaj raspetljava, neizvjesna je sudbina mališana. Sva djeca ostaju u Belgiji s roditeljima koji su ih usvojili. Iako se posvajanje može obustaviti, sudac može odlučiti da djeca ostanu s obiteljima koje su ih posvojile, navodi Telegraph.