Rasplakao se prije presude

TRAGEDIJA U BRANIMIROVOJ Osuđen vozač koji je u pijanom stanju autom pregazio djevojčicu

Vanja Vesić

Dino Pleša je 30. rujna 2015. godine u večernjim satima pregazio 14-godišnju Lauru Vidaković i pobjegao. Dvojica putnika iz njegovog vozila oslobođena su optužbe za neprijavljivanje nesreće



ZAGREB Dino Pleša, 24-godišnji vozač koji je prije dvije godine pijan automobilom pregazio 14-godišnju Lauru Vidaković i pobjegao s mjesta nesreće, nepravomoćno je osuđen na tri godine i dva mjeseca zatvora, objavio je danas Općinski kazneni sud u Zagrebu. Istovremeno, dvojica njegovih putnika u vozilu, Denis Levicki i Damir Egredi, oslobođeni su optužbe za neprijavljivanje nesreće na Branimirovoj cesti.


Olakotne okolnosti


Stravična tragedija dogodila se 30. rujna 2015. godine oko 21 sat kada je djevojčica u društvu vršnjakinja pretrčavala opasan kolnik u noćnim satima. Nažalost, Laura nije uspjela izbjeći nalet Plešinog vozila. Od siline udarca njezino tijelo vuklo se po cesti 45 metara. Vozaču je izmjereno skoro jedan promil alkohola u krvi. Nakon bijega vratio se na mjesto nesreće kako bi uzeo otpalu registarsku tablicu i tako uklonio dokaz za istražitelje.


Zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom osuđen je na tri godine zatvora, a po drugoj točki optužnice, pokušaja sprečavanja dokazivanja, osuđen je na šest mjeseci. S obzirom na konačnu visinu kazne, sud je uspio pronaći olakotne okolnosti – njegovu mladost, izraženo žaljenje i činjenicu da nikada prije nije kazneno osuđivan. No, da je riječ o opasnoj osobi na cesti, otkrivaju otegotne okolnosti na koje je sutkinja Dubravka Čošić upozorila – mladić je više puno bio prekršajno osuđivan upravo zbog prebrze vožnje i vožnje u alkoholiziranom stanju.




– Kada su u pitanju odredbe iz Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, kod vas je primijećen kontinuitet kršenja zakona. Već ste bili evidentirani zbog brze vožnje i vožnje pod utjecajem alkohola. Nažalost, očito je da kazne nisu utjecale na vaše ponašanje. Ponovo ste sjeli za volan pod utjecajem alkohola i vozeći brzinom većom od dopuštene skrivili nesreću s ovako stravičnim posljedicama – naglasila je sutkinja pred optuženim.


Plakao uz jecaje


Na prethodnom ročištu Pleša se rasplakao i ispričao roditeljima poginule djevojčice. Uz jecaje opisivao je kobnu noć: 


– Vozio sam prema centru Zagreba lijevim trakom, jedan auto je bio ispred mene, a drugi iza u desnom traku. Ugledao sam tri cure kako pretrčavaju cestu, dvije su prešle, a jedna od njih je zastala. Stvorila se rupa između njih i mislio sam da ću ih uspjeti izbjeći pa sam dodao gas, ali onda je treća cura koja je ostala čekati, pola sekunde prije nego je došlo do udara, odlučila zakoračiti na trak kojim sam vozio. Ja nisam stigao reagirati – prepričao je optuženi koji je prema vlastitom priznanju te večeri popio tri piva.


Tijekom suđenja vještak psihijatar Željko Marinić zaključio je da je optuženi osoba bolje intelektualne razine od prosjeka, kod kojega se ipak uočava konzumacija alkohola na razini zloupotrebe. Prometni vještak Srećko Hlišća utvrdio je da je na djevojčicu vozač naletio pri brzini od 91 kilometar na sat, a da je vozio sporije od 78 kilometara na sat, udarac u pješakinju mogao je biti izbjegnut. Inače, policiji je trebalo tek 13 minuta da uhiti odbjeglog Plešu pa je sud zaključio da nije bilo vremenski realno da ga dvojica njegovih prijatelja prijave za nedjelo. Može se očekivati da će do pravomoćnosti presude Tužiteljstvo, a vjerojatno i obrana, podnijeti svoje žalbe.