Violeta Milošević dan nakon ubojstva

Svjedokinja tragedije na Škurinjama: U Iveta je pucao dva puta, onda je ubio sebe

Slavica Kleva

Vanbračna družica ubijenog Violeta Milošević tvrdi da je Adem Mimić došao u stan naoružan s namjerom da ubije Ivana Krstačića, ona je stradala dok ih je pokušala smiriti 



RIJEKA Osamdesettrogodišnji Ivan Krstačić ubijen je na kućnom pragu garsonijere u suterenu stambene zgrade u Ulici Milana Rustanbega na broju 17 na Škurinjama, na adresi na kojoj je živio više od dvadeset godina. Malo dalje u hodniku koji jučer ujutro još nije bio opran, druga je krvava mrlja – mjesto gdje si je ubojica, sedamdesetogodišnji Adem Mimić oduzeo život nakon što je ustrijelio Krstačića. 


  Violetu Milošević, 53-godišnju vanbranbračnu družicu ubijenog, koja je živjela s njima više od petnaestak godina, okrznuo je metak kad ih je pokušavala razdvojiti. 


  – On je došao s namjerom da ga ubije, rekla nam je Violeta kroz odškrinuta vrata stana, nakon što je dio noći provela u policijskoj postaji na ispitivanju. 




  – Oni su se svađali, ja sam pokušavala smiriti stvari, ali je on uperio pištolj u Iveta, a ja sam stala između njih. Vidite da me okrznuo metak. U Iveta je dva puta pucao, a onda je ubio sebe, nesuvislo i nepovezano je pričala. Očito još uvijek u svojevrsnom šoku, ponavljala je: »Imao je namjeru ubiti«. A onda je odjednom zatvorila vrata. 


 Susjedi nakon neprospavane noći kao da su odahnuli, iako to nisu otvoreno govorili. No, vjerovali su da je bilo samo pitanje dana kad će se u suterenskom stanu nešto dogoditi. Buka, dernjava, svađe uz bocu alkohola bili su svakodnevica ovoga para već godinama, gotovo iz dana u dan. 

  – Nikada nije bilo mira u tom stanu. Ona je znala galamiti, tjerati djecu ispred svog stana da se ne igraju. Znala je mahati nožem, djeca su se bojala i zaobilazila je u velikom krugu. Neki dan me nije pustila u zgradu. Stavila je ruke na dovratak i rekla da ne mogu ući. Umorna s posla, samo sam joj odmahnula i rekla da prestane maltretirati stanare, pa je odmakla ruke, prisjetila se susjeda. 


  Ivan je, kaže, prije godinu dana slomio kuk nakon što je pao na stepenicama zgrade.  – Od tada se teško kretao, a osim štaka koristio je i hodalicu. Prije toga je znao jutra i poslijepodneva provoditi na boćalištu na Vežici, a sada je teško pokretan ostajao je kući. I tu je očigledno bio problem, jer je Violeta često znala imati muško društvo dok Ivana nije bilo kući. Uglavnom muškarce starije dobi. Ivanu se to sigurno nije svidjelo, komentirali su susjedi. 

  Ubojica Adem Mimić stanovao je na Drenovi, često se znao spustiti i navraćati u stan u kojemu su živjeli Ivan i Violeta. U petak navečer došao je u stan naoružan pištoljem za koji, prema neslužbenim podacima, nije imao dozvolu. Mimić je, kažu nam susjedi, obiteljski čovjek i vjerojatno, kad je vidio što je napravio, ustrijelio je i sebe.