Sudski obrat na suđenju za zločin u Medačkom džepu

Svjedok se slomio i priznao: Dosta mi je agonije! Tu ženu nije ubio Šolaja, nego ja

Ana Raić Knežević

Iz kuće se dimilo, a tada sam primjetio i jednu ženu. Nisam bio siguran je li naoružana ili nije. Nakon što sam ju izveo van počela mi se kesiti u lice, pa sam zapucao, opisao je umirovljeni pripadnik HV-a Josip Mršić 



ZAGREB  »Dosta mi je agonije! Ne mogu više slušati te laži! Tu ženu nije ubio Šolaja nego sam to učinio ja!« Uzviknuo je to Josip Mršić, umirovljeni pripadnik HV-a koji je kao svjedok bio nazočan rekonstrukciji što je provedena u sklopu sudskog procesa protiv Velibora Šolaje, pripadnika 9. gardijske brigade Hrvatske vojske optuženog da je u rujnu 1993. godine, tijekom vojne akcije »Džep 93« u mjestu Čitluk ubio jednu staricu te na taj način počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. 


Šokirao je tako Mršić sve nazočne na rekonstrukciji, prije svih tužitelja za ratne zločine Juricu Ilića, ali i predsjednika sudskog vijeća suca Ivana Turudića. 


– Jeste li svjesni što govorite? Znate da kao svjedok morate govoriti istinu? Upozoreni ste da ne morate odgovarati na pitanja kojima bi inkriminirali sebe?, podsjetio je sudac Turudić Mršića, koji je već svjedočio na glavnoj raspravi u ovom procesu, no tada nije inkriminirao ni sebe ni Šolaju. 


Preuzeo odgovornost




I sam Šolaja je od početka procesa poricao krivnju istučući kako je model pištolja kojim je, prema optužnici počinjeno ubojstvo starice, on nabavio tek nakon akcije »Džep 93«. Osim toga njegov odvjetnik Nenad Škare upozorio je kako »ključni svjedok« optužbe Samir Kulašić nije govorio istinu kada je tvrdio da je vidio da je Šolaja ustrijelio staricu. Takvo njegovo svjedočenje bilo je, po mišljenju obrane, motivirano sukobom sa Šolajom koji mu je kako je smatrao onemogućio napredovanje u vojnoj karijeri. 


Ne želeći da Kulašić više laže protiv Šolaje Mršić je sada odlučio preuzeti odgovornost na sebe. Ispričao je tijekom rekonstrukcije kako je do kuće u Čitluku stigao borbenim oklopnim vozilom. 


– Iz kuće se dimilo, a tada sam primjetio i jednu ženu. Nisam bio siguran je li naoružana ili nije. Nakon što sam ju izveo van počela mi se kesiti u lice, pa sam zapucao prema njoj, opisao je Mršić na koji je način ubio staricu, dodajući kako je za to vrijeme u njegovoj blizini bilo još pucnjave. 


Civila nije bilo 


Hoće li to isto ponoviti i 6. svibnja, kada proces protiv Šolaje bude nastavljen na Županijskom sudu u Zagrebu ostaje za vidjeti. 


– Nadam se da će ponoviti svoje priznanje i da će državno odvjetništvo obustaviti postupak protiv mog klijenta koji od početka poriče krivnju. Ta on je čak spasio jednu staricu u Medačkom džepu. Zar ne bi bilo apsurdno da jednu ženu spašava, a drugu ubija, komentirao je za »Novi list« odvjetnik Škare dodajući kako ni on ni Velibor Šolaja nisu mogli znati da će se pravi počinitelj ubojstva što je opisano u optužnici sam prijaviti. 


Dodao je kako žena zbog čije se likvidacije vodi ovaj proces i nije bila civil, jer je tamo u tijeku bio oružani sukob. Obrana raspolaže dokumentacijom iz koje proizlazi da je cijelo to područje bilo proglašeno ratnom zonom u kojoj nije bilo civila, odnosno svi koji su se tamo zatekli bili su smatranim pripadnicima neprijateljskih postrojbi. 


Šolaja je uhićen u akciji prije dvije godine, zajedno s Josipo Krmpotićem bivšim zapovjednikom izviđačkog voda 9. gardijske brigade.