Detalji afere u Zavodu za sudsku medicinu

Svjedok opisao reketarenje: ‘Bosnaru sam nosio kuverte s novcem čak i u vrijeme godišnjeg’

Fiore Vežnaver

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Što bi mi učinio da mu nisam predavao novac? Rekao je da će me, izvinite na izrazu, »razj... i izolirati«! Jesmo li od 2008. do 2013. godine bili u prijateljskim odnosima? Ne, on je mene vidio samo kao bankomat, rekao je dr. Cuculić



KARLOVAC » Bio sam izmanipuliran, no šutio sam i trpio. Prisiljen sam bio davati novac predstojniku Zavoda, iznuđen. Rekao je da nećemo napredovati ako ne plaćamo. Vodio sam evidenciju o plaćanjima, imam pet-šest rokovnika. Dr. Bosnaru bih predavao gotovinu u kuverti. Stavio bih u nju, na primjer, 2.000 kuna i na kuverti napisao njegovo ime. Uglavnom bih mu novac predavao u njegovom uredu. Što bi mi učinio da mu nisam predavao novac? Rekao je da će me, izvinite na izrazu, »razj… i izolirati«! Bosnar je sve osmislio, nikad nisam došao na ideju da mu prvi ponudim novac. Jesmo li od 2008. do 2013. godine bili u prijateljskim odnosima? Ne, on je mene vidio samo kao bankomat.


  Siže je to jučerašnjeg svjedočenja dr. sc. Dražena Cuculića, djelatnika riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, čiji je višesatni iskaz obilježio početak suđenja dr. sc. Alanu Bosnaru, koji se tereti da je kao predstojnik Zavoda zlouporabio položaj i primao mito od podređenih suradnika: dr. Cuculića, dr. Mirana Čokla i dr. Valtera Stemberge. Drugooptuženi u procesu je dr. Čoklo, bivši djelatnik Zavoda, a sada zaposlen na Institutu za antropologiju u Zagrebu, koji se tereti za davanje mita. Obojica optuženih izjavila su pred vijećem karlovačkog Županijskog suda, kojim je predsjedao sudac Ante Ujević, da se ne smatraju krivima.


Dr. Cuculić je ustvrdio da ishodište slučaja datira iz rujna 2007. godine, kada je Bosnar sazvao sastanak u Zavodu i rekao da više ne želi biti na listi dežurnih liječnika Zavoda.




  – Nastao je problem. Nisam baš bio suglasan da dr. Bosnar odustane od toga, jer onda moramo mi ostali liječnici Zavoda preuzeti na sebe dežurstva i obavljanje obdukcija, prisjećao se Cuculić. Objasnio je da je Bosnar prvi put 2004. godine izabran za predstojnika Zavoda i pročelnika Katedre za sudsku medicinu i kriminalistiku. Drugi mandat počeo mu je teći 2008. godine, te da je preuzeo brojne funkcije. U međuvremenu je došlo do značajnijih promjena, uz ostalo, DORH je preuzeo raniju funkciju istražnih sudaca oko davanje naloga za obdukciju, a dogodile su se i promjene oko plaćanja rada obducenata.


  – U svibnju 2008. godine predstojnik Zavoda je sazvao sastanak i rekao da nas trojica (Cuculić, Stemberga i Čoklo) dobro zarađujemo zahvaljujući njemu. Kazao je: »Glupo je i bolesno da kao predstojnik Zavoda imam manju plaću od vas«. Rekao je da mu moramo nadoknaditi to što on ne obavlja obdukcije, te da od svakog od nas traži 1.500 kuna mjesečno. Takva situacija trajala je do veljače 2009. godine, objasnio je Cuculić.


  Napomenuo je da se u međuvremenu dogodila još jedna situacija, da su bili prisiljeni platiti dodatni namet nakon što se krajem ljeta 2008. godine dogodila stravična prometna nesreća na autocesti Zagreb – Split, kod Gospića, u kojoj je poginulo 14 slovačkih turista. Bosnar ga je nazvao i rekao da on i dr. Stemberga obave obdukcije, svatko nad sedam tijela.


  – Bosnar nam je rekao da je ugovorio dobru cijenu, 5.000 kuna bruto po obdukciji, te tražio da mu ja i kolega platimo po 3.500 kuna, podvukao je svjedok. Prema riječima Cuculića, od ožujka 2009. godine Bosnar je povisio svotu koju su mu mjesečno morala plaćati tri obducenta.


– »Nije dosta 1.500 kuna, odsad ćete mi davati 2.000 kuna«, rekao je. To sam mu morao davati i kad sam bio na godišnjem odmoru, istaknuo je Cuculić, ukazujući da je ta »tarifa« vrijedila do svibnja 2010. godine, kada je visina harača dignuta na 3.000 kuna.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista….