Dolijalo četvero Delničana

Svjedoci pod prisilom: Prijetnjom žrtvi i novcem pokušali promijeniti iskaz

Slavica Kleva

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Brigita i Anto Andrić te Demuš Litanj završili su u pritvoru jer su prijetili, a zatim nudili novac žrtvi te članovima njegove obitelji, kako bi opovrgao da su ga Hrvoje Andrić, Velimir Šajnović i Ivan Đurđević na Božić ugurali u automobi, tukli i pokušali silovati



RIJEKA  Sucu istrage Županijskog suda Vladi Bosneru iz pritvora su  prepraćene tri osobe pod sumnjom da su počinili kazneno djelo sprečavanja svjedočenja na štetu tri osobe. Riječ je o 47-godišnjoj Brigiti Andrić, 55-godišnjem Anti Andriću i 57-godišnjem Demušu Litanju s delničkog područja. 


Sudac istrage odredio im je jednomjesečni istražni zatvor iz kojega mogu izaći ako plate jamčevinu koja za svakoga od njih iznosi pod 30 tisuća kuna. Odluku o pritvoru sudac je obrazložio opasnošću da utječu na svjedoke, kao i da ponove kazneno djelo, a izrečena im je i zabrana približavanja njihovim žrtvama. Za sprečavanje svjedočenja osumnjičen je još jedan muškarac, no kako se on već nalazi na odsluženju zatvorske kazne zbog drugog (ne)djela, za njega nije niti predložen istražni zatvor.


Prvi čin


Jučerašnje privođenje nastavak je priče s kraja prošle godine, kada su u istražnom zatvoru završili 25-godišnji Hrvoje Andrić, 22-godišnji Velimir Šajnović i 24-godišnji Ivan Đurđević, koje se sumnjiči za protupravno oduzimanje slobode i pokušaj spolnog odnošaja bez pristanka. Uz isto obrazloženje – zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke, sva trojica tada su zadržana u istražnom zatvoru. Određeno im je i jamstvo i to u iznosu od 50 tisuća kuna za svakog od njih. 




Postoji osnovana sumnja da je trojka na Božić prošle godine u okolici Delnica u Gorskom kotaru, zajedno i u dogovoru, uz upotrebu sile u automobil uvukla muškarca, fizički ga napala, udarala šakama po glavi i tijelu, unatoč njegovom zapomaganju i traženju da ga puste iz automobila. Njegove molbe bile su uzalud, trojka je nastavila s nasiljem, a pokušali su s oštećenikom »ostvariti spolni odnos«. 


Uspio im se oduprijeti. Nakon nekog vremena, mladići su ga izvukli iz auta, uz prijetnje da će ga ozlijediti ako slučaj prijavi policiji. Unatoč toj prijetnji, ozlijeđeni muškarac smogao je hrabrosti i obratio se policiji za pomoć.


Drugi čin


U nastavku ove priče djelatnici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske, u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Delnice, proveli su kriminalističko istraživanje nad četvero osoba, od kojih je troje jučer privedeno, a četvrti je već u zatvoru od ranije. 


Policija ih sumnjiči da su u razdoblju od kraja prosinca, točnije od 26. prosinca prošle godine, pa do 27. siječnja ove godine pokušavali utjecati na iskaz oštećenika u kaznenom postupku protiv trojice koja se već tri tjedna nalaze u istražnom zatvoru.


 Oni su u nekoliko navrata prijetili žrtvi, ali i članovima njegove obitelji, nudeći im i novac ako izmijeni iskaz dan policiji. Čak su ga odveli i do odvjetnika gdje su mu pripremili ranije danu izjavu, a kojom bi promijenio svoj iskaz da se događaj koji je prijavio policiji zapravo nije niti zbio. Muškarac je to potpisao i ovjerio kod javnog bilježnika, ali je policija na kraju ipak privela troje koje sumnjiči da su počinili kaznena djela sprečavanja dokazivanja i to na štetu žrtve iz božićnog nasilja, ali i dvoje članova njegove obitelji. 


Uključeni u ovaj slučaj inače su povezani rodbinskim vezama.