Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
17. veljače 2020.
Strogo pravosuđe

Švercer migranata koji je probio policijsku blokadu, nakon čega je policija pucala, dobio osam godina zatvora

snimio Robert Anić / PIXSELL
snimio Robert Anić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2019. u 18:27 2019-05-24T18:27:00+02:00

Tijekom suđenja je istaknuto kako je Nebojša Marinković ilegalne migrante susreo kod Donjeg Lapca i za određeni novčani iznos im obećao prijevoz do granice sa Slovenijom.

KARLOVAC Na Županijskom sudu u Karlovcu jučer je donesena nepravomoćna presuda protiv srbijanskog državljanina Nebojše Marinkovića (66) zbog dva kaznena djela počinjena prije godinu dana kod Raštela u Donjem Srbu.

Ovaj nezaposleni trgovac iz Niša pokušao je kroz Hrvatsku prokrijumčariti 30 migranata, Iračana i Afganistanaca. Nailaskom na policijsku blokadu Marinković je kombijem probio prepreke, nakon čega je policija otorila vatru. Iz pogođenog vozila Marinković je uspio pobjeći u šumu, gdje se dva dana skrivao. Krijumčar migranata osuđen je na kaznu zatvora od osam godina.

Županijski sud u svojem obrazloženju ističe kako je Marinković ignorirao svjetlosnu signalizaciju na policijskom vozilu koje mu je prepriječilo put, kao i svjetlosnu palicu policijske službenice pa je nastavio kretanje u tome smjeru. Kako bi izbjegla nalet kombija, policajka se izmaknula u stranu, a kombi su policajci zaustavili pucanjem iz osobnog naoružanja. Na ovaj je način doveden je u opasnost život policijske službenice, kao i 30 migranata koje je Marinković ilegalno prevozio.

Tijekom suđenja je istaknuto kako je Nebojša Marinković ilegalne migrante susreo kod Donjeg Lapca i za određeni novčani iznos im obećao prijevoz do granice sa Slovenijom. Kao otegotna okolnost navedena je činjenica da su migranti prevoženi u teretnom prostoru kombija, bez sjedala, a bježeći pred policijom doveo je u opasnost njihove živote. Tijekom vatrene paljbe ranjeno je dvoje djece starosti 12 godina.

Sud je također zaključio kako je ovaj švercer migranata prevozio te ljude na nečovječan i ponižavajući način, ugrozio njihove živote, kao i život policijske službenice. Za ova krivična djela preduđeno mu je šest i tri godine zatvora, što je objedinjeno u osam godina. Ovo je za sada najveća kazna izrečena šverceru migranata u RH.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.