Revoltiran odlukom

‘Svaki put dobijem sve veću i veću zatvorsku kaznu’: Optuženi za tešku krađu traži izuzeće baš svih riječkih tužitelja

Slavica Kleva

Franjo Dorič je do sada 19 puta pravomoćno osuđivan / snimio   I. TOMIĆ

Franjo Dorič je do sada 19 puta pravomoćno osuđivan / snimio I. TOMIĆ

Dorič se nalazi u istražnom zatvoru od kraja prosinca prošle godine, nakon što je na Badnjak s prijateljicom provalio u trgovinu Brodokomerc Nova u Krešimirovoj ulici pa s polica iznad blagajne ukrao više šteka cigareta



Poštovana sutkinjo, ja bih nešto rekao na početku rasprave, obratio se u sudnici sutkinji Mladenki Paro Rudić optuženi 39-godišnji Franjo Dorič zvan Njofra, koji je u pratnji pravosudnih policajaca iz zatvora doveden na raspravu. »Tražim izuzeće zamjenika općinske državne odvjetnice, ali i svih ostalih tužitelja na Općinskom tužilaštvu«, objasnio je Dorič.



Prije godinu i pol dana Dorič je nepravomoćno osuđen za produljeno kazneno djelo krađe. Najprije je ušao na Botel Marinu pa iskoristivši nepažnju konobarice ukrao joj mobitel Samsung Galaxy vrijedan 1.500 kuna. Sedam dana kasnije Dorič se uputio u Medicinsku školu u Ulici Braće Branchetta 11a, ušao je u jednu učionicu na drugom katu pa iskoristivši odsutnost profesorice i sedmero učenika, iz njihovih torbi ukrao sav novac. Profesorici je uzeo oko 200 kuna, a nije se libio uzeti i učenicima novac, nekome 10 kuna, drugome 20, trećemu 70 kuna, ukupno ih je »očistio« za nešto više od 500 kuna.



Priznali krađu




Sutkinja je od optuženog tražila da obrazloži povod zatraženom izuzeću pa je uslijedilo objašnjenje: »Tužitelj stalno predlaže zatvorske kazne i svaki put dobijem sve veću i veću kaznu zatvora«, objasnio je optuženi Dorič. Stoga je sutkinja morala prekinuti raspravu da se o Doričevom prijedlogu očituje općinska državna odvjetnica u Rijeci.


Franjo Dorič nalazi se u istražnom zatvoru od kraja prosinca prošle godine, na Badnjak je zajedno s 34-godišnjom prijateljicom Doroteom Germuth provalio u trgovinu Brodokomerc Nova u Krešimirovoj ulici pa s polica s rolo vratima iznad blagajne ukrao više šteka cigareta, čime su trgovačku firmu oštetili za nešto više od dvije tisuće kuna. Uhvaćeni nedugo nakon provale, oboje su ispitani pred tužiteljem priznali djelo, tešku krađu, jedino su poricali da su forsirajući otvorili policu s rolo vratima, kažu da su bila otključana.


Potkraj prosinca, kad mu je sudac istrage po tko zna koji put odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, višestruko osuđivan Dorič za kaznena djela imovinskog kriminala teško se pomirio s njegovom odlukom da opet mora iza rešetaka riječkog zatvora pa je na sudskom hodniku izazvao incident.


Iskalio bijes


Revoltiran odlukom da na Božić mora opet u istražni zatvor, odlučio je iskaliti bijes i nezadovoljstvo na prozorima sudskog hodnika. Demonstrativno je porazbijao nekoliko stakala na prozorima pritom se ozlijedivši, razrezao se po rukama, pa je zatražena i liječnička intervencija Hitne pomoći u riječki zatvor.


Protiv Franje Doriča u tijeku su tri postupka na Općinskom sudu, do sada je 19 puta pravomoćno osuđivan, ali uz te presude ima i nekoliko sankcija, odnosno kazni spojenih u jedinstvenu. Posljednja koja mu je na taj način objedinjena izrečena mu je 2015. godine za tri pravomoćne presude u trajanju od 13 godina i šest mjeseci.


Nakon što Općinsko državno odvjetništvo razmotri njegov zahtjev o izuzeću svih tužitelja, zakazat će se novi termin suđenja, uz vjerojatnost da će u međuvremenu Dorič biti pušten iz istražnog zatvora, s obzirom na to da za ovo kazneno djelo može u istražnom zatvoru provesti maksimalno šest mjeseci.