Sudbine bez odgovora

Svaka deseta osoba nestala u riječkoj regiji

Ico Mikuličić

Obilježja nestalih su raznolika: ima od mladih do vrlo starih ljudi,  bogatih, siromašnih,  omiljenih, zaljubljenih... Ono  što ih povezuje su  mnoga pitanja bez odgovora i  tajne koje razdiru one koji su ostali iza njih 



RIJEKA  Svaka deseta osoba nestala u Hrvatskoj, za kojom se traga i  nalazi se na potražnim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova RH,  vezana je za Primorsko-goransku županiju. Ti nestanci kriju bezbroj različitih i vrlo misterioznih sudbina te golem, teško podnošljiv košmar  tajni, nadanja i strahovanja što progone najmilije nestalih…


Na službenoj MUP-ovoj listi nestalih nalazi se 76 osoba, od kojih se  njima sedmero zameo trag baš u riječkoj regiji, a još jedna nestala osoba je iz Rijeke.  Neke tajne   stare su i po 30-ak godina. Obilježja nestalih  su  vrlo raznolika: ima mladih do vrlo starih ljudi, bogatih, siromašnih,  izgubljenih, omiljenih, zaljubljenih… Ono  što ih povezuje su mnoga pitanja i tajne koje razdiru one koji su ostali iza njih.

Na MUP-ovoj listi potraga  navode se najrazličitija mjesta nestanka,  najviše u Hrvatskoj, ali ima i dosta onih nestalih u inozemstvu; primjerice, u Madridu, Barceloni, u Amsterdamu, Parizu ili drugim velikim  gradovima, ali i na brodu koji je iz Antwerpena isplovio za Rio Grande.  Znamo da, osim ovih osoba koje su na službenim listama MUP-a, ima  još mnogo sudbina bez odgovora.  


Micika i prodaja kuće


Nestanci oduvijek spadaju u najveće kriminalističke misterije, teško  je dokučiti što se iza njih krije. Svaki duži nestanak otvara bezbroj pitanja i u kriminalistici se tretira kao posebno važan slučaj i istražuje se s  najvećom pažnjom. 




Na žalost, praksa je pokazala da se iza toga nerijetko mogu kriti i strašna ubojstva, samoubojstva, ali i bijeg od stvarnosti i  dotadašnjeg života. Sve ove priče vape za nekim novim podatkom ili  informacijom i zato je svaka vijest, pa i sumnja, uvijek dobrodošla jer  možda nešto može pokrenuti i otkriti.    


Priče o nestancima su različite, ostaci nekih nestalih pronađeni su  godinama nakon nestanka, na najzabitijim mjestima. Za neke se smatra da su počinili samoubojstvo, neki su odlutali ili otišli umrijeti u  šumu i na najskrovitija mjesta, a o mnogima se još uvijek ništa ne zna.  


Nestanci kriju najrazličitije okolnosti i motive. Poznati su i slučajevi  stranaca, ali i domaćih ljudi koji su zbog raznih razloga čak inscenirali  svoj nestanak kako bi pobjegli od nekih životnih situacija. Dio tih priča  je otkriven. 


No mnoge su priče još uvijek otvorene. Jedna od javnosti najpoznatijih je nestanak Crikveničanke Marije Gebauer. Micika, kako su je od  milja zvali, dobrodržeća 77-godišnjakinja, posljednji put je viđena  1.  rujna 2003. godine, neposredno nakon što je za veliku svotu novca prodala svoju lijepu kuću, nadomak crikveničke plaže. Nakon toga je nestala i ona, i 250.000 eura. 


Tajna Zorana Marevića


Paralelno s potragom za Micikom i novcem, počela je i borba za  kuću.  Već 9. rujna obitelj koja tvrdi da je platila kuću tužila je Miciku  sudu, tražeći  da se njihov predugovor za kupnju kuće prizna kao ugovor. No, tu je bilo mnogo problematičnih stvari.


Ta priča o kući je završena tek nedavno. Sud nije priznao sporni predugovor, a prije godinu  dana kuću je naslijedio Micikin brat iz Dubrovnika jer je ona sudski  proglašena mrtvom. Tajna njene sudbine i danas golica mnoge. Većina  vjeruje da je ubijena. Koliko znamo, na tom slučaju policija i danas radi.Drugi vrlo poznati slučaj nestanka za koji mnogi strahuju da krije  ubojstvo,  nestanak je  krčkog poduzetnika Zorana Marevića. Tada 44- godišnjaku, trag mu se gubi u večernjim satima 28. srpnja 2005. godine,  nakon što je na terasi ugostiteljskog objekta na Dunatu blizu Punta bio  u društvu dvojice muškaraca.

Gdje je Marević te noći nestao,  tajna je  koja godinama muči njegove najmilije.  Marevićevi najbliži žive u nadi,   ali i ona iz godine u godinu biva sve neizvjesnija. 


Ta priča ima mnogo čudnih popratnih detalja. Jedan je doveo do Marevićeve okopojasne torbice i Dinersove kartice koja se nalazila u njoj. S  te kartice su dan nakon nestanka vlasnika u Kraljevici podignute dvije  tisuće kuna. Pronađen je i čovjek koji je to priznao, ali je rekao da ju je  uzeo s Marevićevog napuštenog motocikla »yamaha«.


Nema pojma o  nestalom. Čudna je i priča o dugu od 122  tisuće eura jednog Krčanina  prema nestalom. Poslije se pojavio dokument da je Mareviću vraćeno  118.000 eura, a utvrdilo se da su taj dokument i potpis krivotvoreni…