Rabota s opasnim kemikalijama

Suvlasnik tvrtke koja je kod Karlovca ilegalno odložila opasni otpad je – predsjednik lovranskog SDP-a

Portal Novilist.hr

Emil Gržin je, prema podacima Trgovačkog suda u Rijeci, on je tvrtku osnovao zajedno s varaždinskim poduzećem ARW reciklaža. Zbog rabote s opasnim otpadom koja je proteklih dana uzbunila karlovačku javnost, uhićene su četiri osobe - direktor Ecooperative Dragan Šepić i još dvojica djelatnika, te 40-godišnji Karlovčanin



Suvlasnik matuljske tvrtke Ecooperativa koja stoji iza rabote s ilegalnim odlaganjem bačvi s opasnim otpadom na više lokacija u Karlovačkoj županiji je Emil Gržin. Javnost ga poznaje kao predsjednika lokalnog SDP-a i bivšeg načelnika Lovrana u dva mandata u periodu od 2007. do 2013. godine. Prema podacima Trgovačkog suda u Rijeci, on je tvrtku osnovao zajedno s varaždinskim poduzećem ARW reciklaža.


Zbog rabote s opasnim otpadom koja je proteklih dana uzbunila karlovačku javnost, uhićene su četiri osobe – direktor Ecooperative Dragan Šepić i još dvojica djelatnika, te 40-godišnji Karlovčanin koji je za matuljsku tvrtku radio kao “vezni igrač” na terenu. Iako je tužiteljstvo tražilo pritvor za svu četvoricu, u istražnom je zatvoru ostao tek Karlovčanin, dok je trojici preostalih osumnjičenika određena mjera zabrane kontaktiranja sa svjedocima i obavljanja posla.


Na takvu je odluku županijska državna odvjetnica Gordana Križanić najavila žalbu, navodeći kako “postoji opasnost da osumnjičenici unište dokaze ili tragove važne za kazneni postupak”. Također smatra i da postoji opasnost da osumnjičenici ponove, odnosno dovrše kazneno djelo ugrožavanja okoliša.




Opasni otpad je do ilegalnog odlaganja na području Karlovačke županije stajao u skladištu Ecooperative u Pazinu. Ta se lokacija nalazi u neposrednoj blizini Pazinske jame i druge zone sanitarne zaštite izvorišta vode za piće.


Ilegalno odlaganje na karlovačkom području izvedeno je, tvrdi DORH, prema dogovoru četvorice osumnjičenika, u periodu od 30. travnja do 6. svibnja. Ukupno se radilo o 88 bačava s po 200 litara opasnog otpada u svakoj, koje su iz Pazina prevezene kamionom i doslovno odbačene na čak 12 lokacija u Karlovačkoj županiji. Stožer za zaštitu i spašavanje potvrdio je kako je dosad pronađeno 60 bačvi na međusobno prilično udaljenim lokacijama na širem karlovačkom prostoru – od Novigrada i Gornjeg Mrzlog Polja, preko Vodostaja, Luke Pokupske i Prkosa Lasinjskog, do Babine Gore.


O koliko se suludom poslu radi, dovoljno govori podatak da se sve spomenute lokacije nalaze u neposrednoj blizini rijeka i drugih vodotokova. No objašnjenje je vrlo jednostavno – legalno zbrinjavanje samo dosad pronađenih petnaestak tona stoji čak 342 tisuće kuna.


U bačvama su se, doznajemo, nalazili boje i lakovi koji sadrža organska otapala, te ambalaža onečišćena opasnim tvarima. Otpad je nakon pronalaska zbrinut u specijaliziranoj tvrtki CIAK u Vojniću, zajedno s još pet tona zagađenog tla i biljaka s dvije lokacije na kojima je određena količina opasnog sadržaja iscurila na tlo i izgrizla travu.