Suđenje zbog krivotvorenih putovnica

Sutkinja: Mjesecima nismo znali gdje je Domagoj Margetić, a njega čuva policija

Ana Raić Knežević

 Izložen sam stalnim prijetnjama, mojim prijateljima je u poštanski sandučić ubačena perika, a na vratima je osvanula poruka "Stjeraj gada! Sve znamo! Tu smo!" Samo dva dana prije ovog svjedočenja provaljeno mi je u stan i iz sefa ukradeni dokumenti među kojima su bile i bilješke o ovom slučaju, zavapio je istraživački novinar i aktivist Domagoj Margetić



ZAGREB –  Izložen sam stalnim prijetnjama, mojim prijateljima je u poštanski sandučić ubačena perika, a na vratima je osvanula poruka “Stjeraj gada! Sve znamo! Tu smo!” Samo dva dana prije ovog svjedočenja provaljeno mi je u stan i iz sefa ukradeni dokumenti među kojima su bile i bilješke o ovom slučaju, zavapio je istraživački novinar i aktivist Domagoj Margetić jučer u sudnici Županijskog suda u Zagrebu gdje je trebao biti ispitan kao svjedok protiv Zvonka Šendulovića i suokrivljenik raskrinkanih operacijom kodnog naziva “Border”.


Riječ je o skupini kojoj se stavlja na teret da je od 2006. do kraja 2010. prodala 68 krivotvorenih hrvatskih putovnica mahom pripadnicima balkanskog krim-miljea. Cijena im je iznosila oko deset tisuća eura, pa je procijenjeno da su na tome zaradili najmanje 680 tisuća eura. Šendulović je, prema tvrdnjama tužiteljstva, organizirao mrežu suradnika u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, te s kriminalcima dogovarao izradu lažnih isprava. Osobno je preuzimao njihove fotografije i polovinu dogovorenog novčanog iznosa.


Margetić je na sud došao u pratnji policije čiju je zaštitu u utorak ponovno dobio zbog prijetnji, ali i pokušaja ubojstva u kolovozu ove godine. - Ovaj svjedok je štićena osoba a mi već mjesecima ne znamo gdje je. Kako to da sud ne može pronaći čovjeka koji je u ovoj državi pod zaštitom, pitala se sutkinja Daniela Kustec koja vodi postupak protiv Šendulovića i ostalih. Isto pitanje uputila je i tužiteljima, koji također do jučer nisu znali gdje je Margetić.