Je li se moglo spriječiti?

Surovi ubojica zadnji je put za prijetnje optužen samo šest dana prije ubojstva

Fiore Vežnaver

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Merdanović ima iza sebe jednu pravomoćnu presudu na koju ga je u riječki Općinski sud osudio u siječnju 2016. godine zbog »sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti« i izrekao mu kaznu od deset mjeseci zatvora



RIJEKA Džemal Merdanović (72), osumnjičen da je u utorak poslijepodne nožem ubio Milku Grivičić (55) na prilaznom putu ispred svoje i kuće žrtve na Gornjem Zametu, smješten je jučer do daljnjeg u riječki zatvor. Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Vlado Bosner odredio je Merdanoviću istražni zatvor zbog dvaju razloga, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i zbog opasnosti da bi mogao ponoviti kazneno djelo.


Pritvor mu je formalno određen na mjesec dana, ali će se još prije isteka tog termina razmatrati daljnji pritvor, tako da je ponajmanje izgledno da će biti pušten upravo tada. Osim za ubojstvo, osumnjičen je i za nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih stvari, nakon što je pretragom njegove kuće pronađen i – ručni bacač raketa, ruske proizvodnje, doduše, bez projektila.


Iz izvora bliskih pravosuđu dobili smo jučer informaciju da je samo šest dana prije ubojstva na Gornjem Zametu protiv Džemala Merdanovića podignuta posljednja optužnica zbog prijetnje. Kako doznajemo, protiv njega je u tijeku još jedan kazneni postupak zbog identičnog kaznenog djela.




Merdanović ima iza sebe jednu pravomoćnu presudu na koju ga je u riječki Općinski sud osudio u siječnju 2016. godine zbog »sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti« i izrekao mu kaznu od deset mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. Na optuženičkoj klupi sjedila je i njegova supruga Slavica, koja je dobila identičnu kaznu.


Riječ je o slučaju što se dogodio u srpnju 2012. godine. Kada je, naime, sudski ovršitelj došao do njihove kuće i posjeda, kako bi proveo privremenu mjeru određenu rješenjem Općinskog suda u Rijeci dvadesetak dana ranije – a radilo se o osposobljavanju za nesmetan prolaz prilaznog kupa, na kojem je Merdanović i zavarivao kapiju – supružnici su to zabranili.


Vikali su da nitko ne smije prolaziti tim putem, da ne smije otključavati kapiju, a Džemal uz neprijateljski vokabular i agresivno gestikulirao rukama. Slavica Merdanović je u jednom trenutku počela puštati plin iz plinske boce, držeći uz nju upaljač i govoreći da će se ubiti, ali da nitko tamo neće ništa raditi. Zbog takvog ponašanja, sudska ovršiteljica se uplašila i otišla neobavljenog posla.


U vezi ubojstva na Zametu nije pokrenut nikakav postupak protiv Slavice Merdanović, koja je lani bila i pritvorena pod sumnjom da je prijetila majci ubijene Milke Grivičić da će je ubiti i krenula krampom na nju.