Ne sjeća se 'devedeset i prve'

Šupraha niječe da je kao mladi SZUP-ovac dilao popise za likvidacije

Mario Matana

Alojzije Šupraha je u cijeloj priči pak uključen tako što je navodno dao popis s listom od tridesetak osoba tadašnjih službenika Centra za zaštitu ustavnog poretka, među kojima i Anđelka Belaka, koji su navodno pripadnici KOS-a te su „protiv samostalne Hrvatske i treba ih likvidirati ili eventualno privesti u prostorije HOS-a“



SPLIT – Alojzije Šupraha, predsjednik Nogometnog saveza Županije splitsko-dalmatinske u srijedu se pojavio pred sudom. Kao svjedok, i na suđenju koje nema veze s nogometom: pred Županijskim sudom u Splitu dao je iskaz o događanjima u Splitu s konca 1991. godine, vezano uz neka saznanja koja je kao mladi djelatnik SZUP-a mogao imati. Međutim, Šupraha se ničega nije prisjetio, davno je to bilo…


Sudi se inače Petru Maraviću, nekadašnjem pripadniku HOS-a, optuženom da je poticao na ubojstvo Anđelka Belaka krajem studenog te 1991. godine. Prema optužnici, Maravić je (kao natporučnik službe sigurnosti pri HOS-u) dao nalog petorici podređenih da odu u stan Anđelka Belaka na splitskim Gripama, gdje je ovaj držao poveću količinu oružja, te da ga likvidiraju. Skupina je ušla u stan, pronašla oružje no nisu dočekali Belaka pa nisu ni izvršili navodni nalog za njegovom likvidacijom.


Cijeli slučaj je „oživio“ prije mjesec dana, uhićenjem optuženog Maravića u Trogiru. Za njim je još od 2005. godine raspisana tjeralica jer se do tada nije odazivao pozivima suda, a uhićen je tek kada je došao u policiju zamijeniti – osobnu. Istraga se vodila još početkom ’90-tih godina, od kada datiraju dva različita viđenja cijelog slučaja koja bi se trebala rasvijetiliti tijekom postupka. Maravić je naime tada iznio obranu: potvrdio je kako su njegovi ljudi otišli po oružje koje su i pronašli, no da su bili korektni u toj pretrazi stana te da nikakvo ubojstvo nije bilo planirano. S druge strane pak stoji izjava jednog od članova te skupine koji tvrdi da je dobio taj nalog za likvidacijom Belaka, „ako se bude opirao“.




Alojzije Šupraha je u cijeloj priči pak uključen tako što je navodno dao popis s listom od tridesetak osoba tadašnjih službenika Centra za zaštitu ustavnog poretka, među kojima i Anđelka Belaka, koji su navodno pripadnici KOS-a te su „protiv samostalne Hrvatske i treba ih likvidirati ili eventualno privesti u prostorije HOS-a“.


Tako je barem Maravić izjavio u svojoj originalnoj izjavi 1991. godine, ali slično je kazao i skupini HOS-ovaca kako je 1993. posvjedočio jedan od njih.