Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Međunacionalni incident u Kistanjama

Sukob mladih Hrvata i pravoslavnih bogoslova: ozlijeđeno 6 osoba

Napadnuti bogoslovi
Napadnuti bogoslovi
Autor:
Objavljeno: 17. ožujak 2013. u 21:15 2013-03-17T21:15:00+01:00

Napadači su Hrvati koji su se u Kistanje doselili iz Janjeva, a lokalni HDZ tvrdi da su napad izazvali sami bogoslovi, "otprije poznati po provokacijama"

ŠIBENIK U sukobu u kojemu je sudjelovalo 13 osoba, sedam maloljetnih Kistanjaca i osam učenika bogoslovije, do kojega je došlo u nedjelju poslijepodne oko 13 sati na cesti koja vodi od Bogoslovije "Sveta Tri Jerarha" u manastiru Krki prema selu Kistanje, jedan je bogoslov zadobio teške tjelesne ozljede a četvorica lakše, dok je u grupi maloljetnika s područja Kistanja, prema dosadašnjim saznanjima, jedna osoba zadobila lakše tjelesne ozljede.

Skupina maloljetnika verbalno je, a potom i fizički napala osmoricu đaka pravoslavne bogoslovije "Sveta Tri Jerarha" manastira Krka u Kistanjama. Jedan učenik bogoslovije teško je ozlijeđen, u napadu mu je slomljen nos te mu je u kninskoj bolnici pružena liječnička pomoć, a četvorica su zadobila lakše tjelesne ozljede.

Kako doznajemo, napadači su Hrvati koji su se u Kistanje doselili iz Janjeva.Vozili su se automobilom po Kistanjama, a kada su vidjeli skupinu đaka pravoslavne bogoslovije kako šetaju ulicom krenuli su na njih, počeli ih vrijeđati, a potom su se zaustavili, izišli iz vozila i napali ih govoreći im da im ne daju da dođu u Kistanje.

Policija o teškom međunacionalnom incidentu nije službeno izvijestila medije, a na upite novinara na koncu su tek u večernjim satima dali šturu informaciju. Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor potvrdila je da je oko 13 sati došlo do verbalnog, a potom i tjelesnog sukoba grupe maloljetnika s područja Kistanja i učenika bogoslovije manastira Krka, a kojih je petero ozlijeđeno. Svi napadači su identificirani i privedeni u policijsku postaju u Kninu.

No, detalje slučaja objavila je zato Eparhija Dalmatinska iz koje je poslano priopćenje u kojemu se navodi da su napadači u dobi od oko 15 godina nasrnuli na đake, a da im je protom u pomoć im je stiglo još nekoliko osoba starosti oko 25 godina oboružanih bejzbol palicama i metalnim šipkama nakon čega je izbila opća tučnjava.

"Uprava bogoslovije u Krki najoštrije osuđuje ovaj nemili događaj jer on nije ničim izazvan. Ovim brutalnim napadom na bogoslove narušena je naša bezbijednost i normalan rad naše bogoslovije. Motiv za ovaj napad je jedino vjerska i nacionalna mržnja. Najiskrenije se nadamo da će državne institucije RH počinitelje privesti pravdi i adekvatno kazniti", priopćeno je iz Eparhije Dalmatinske. 

Nakon događaja, priopćenjem se oglasio i općinski odbor HDZ-a iz Kistanja, ustvrdivši kako su napad izazvali sami bogoslovi, za koje tvrdi da su već otprije poznati po provokacijama, te da su bogoslovi prilikom susreta s grupom maloljetnika iz Kistanja namjerno počeli provocirati želeći izazvati sukob. "Osuđujemo svaku vrstu nasilja pa i onog nastalog u očiglednoj samoobrani i zalažemo se za nenasilno rješavanje sukoba", ističe se, među ostalim, u priopćenju, te poručuje kako je za to "potrebno sudjelovanje i onih u ulozi napadača a ne samo žrtava unaprijed isplaniranog sukoba".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija