Zlouporaba položaja i ovlasti

Suđenje za malverzacije: Prodali stanove Hitkomerca i za sebe zadržali dva milijuna kuna

Šarlota Brnčić

Anton Milat, odvjetnik Branimir Čolić i Branislav Brozičević / Foto Roni BRMALJ

Anton Milat, odvjetnik Branimir Čolić i Branislav Brozičević / Foto Roni BRMALJ

Kao svjedok je saslušan Dušan Crljenko, stečajni upravitelj i zakonski zastupnik Hitmarine, koji je kazao da se prodaja stanova odvijala prije stečaja



RIJEKA – U riječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje 60-godišnjem Antonu Milatu iz Dramlja i njegovom 68-godišnjem šogoru i bivšem državnom odvjetniku Branislavu Brozičeviću, također iz Dramlja. Optuženi su za kaznena djela protiv službene dužnosti i to Milat zlouporabom položaja i ovlasti, a Brozičević pomaganjem u zlouporabi položaja i ovlasti. Na prethodnom ročištu prvooptuženi Milat podnio je zahtjev za izuzećem zamjenice županijskog državnog odvjetnika te ostalih zamjenika državnih odvjetnika, a ti zahtjevi su odbijeni te se suđenje nastavilo.


Optužnicom se terete da su u razdoblju od 23. kolovoza 2004. do 13. listopada 2007. godine u Crikvenici i Novom Vinodolskom, Milat kao član uprave društva Hitkomerc, sadašnje Hitmarine, a Brozičević predstavljajući se kao odvjetnik društva Hitkomerc, zajedno i dogovorno prodali stanove u vlasništvu trgovačkog društva Hitkomerc. Nadalje, da su to učinili prema unaprijed smišljenom planu za priskrbljivanjem nepripadne gotovine u velikom iznosu na štetu trgovačkog društva, a u svoju korist. Radilo se o prodaji četiri stana, a prema navodima optužbe, sav zaprimljeni iznos nisu položili u trgovačko društvo Hitkomerc kao prodavatelja već su ga u ukupnom iznosu od 1.955.795,10 kuna zadržali za sebe na štetu trgovačkog društva.


Kao svjedok je saslušan Dušan Crljenko, stečajni upravitelj i zakonski zastupnik Hitmarine, a koji je vezano za kupovine stanova kazao da se sve to odvijalo prije stečaja.




– Svoja saznanja o tome crpim iz dokumentacije i iz onoga što su mi kupci stanova rekli i dali dokumentaciju o tome. U ugovorima je stajalo da ukoliko ne dođe do realizacije da će im se novac vratiti. Oni su svi iskazivali isto, da ih je direktor Milat upućivao na odvjetnika Brozičevića. Kada me pitate za konkretni slučaj, ta gospođa je prijavila da je prethodno kupila jedan od stanova. Nisam bio prisutan kad su oni trgovali već je to ona meni kasnije izjavila. Kazala mi je da je platila Brozičeviću. Tijekom stečaja sud je prodao te stanove na javnoj dražbi pa kako je ona puno uložila u taj stan, u stečajnom postupku ga je ponovo otkupila. Za drugog kupca gotovo sam siguran da se kao vlasnik upisao prije stečaja pa taj stan nije bio dio stečajne mase. On je deponirao sredstva kod Brozičevića prije stečaja te znam da je postojala i cesija. Novac je trebao ići po toj cesiji cesionaru, odnosno Hitmarini. Cesija, međutim, nije provedena i taj novac nije položen na račun firme pa je bila oštećena tvrtka, kazao je svjedok.


Suđenje se nastavlja u drugoj polovici siječnja kada se očekuje da bi svoj iskaz trebala dati vještakinja kojoj će vjerojatno biti postavljen veliki broj pitanja, posebice od strane optuženika.