Proces protiv čelnika Urbanusa i Tivolija

Suđenje za makinacije u riječkim tvrtkama: ‘Otvorila sam firmu, iako ne znam ništa o tome’

Fiore Vežnaver

Foto F. Vežnaver

Foto F. Vežnaver

Koliko sam sklopila ugovora o cesiji? Nemam pojma, ne znam ni što znače ti termini: cesionar... i ostalo... Rekli su mi da je sve po zakonu, ugovoreno i da potpišem, branila se Martina Zanze



RIJEKA » Upoznala sam suoptuženog Kristijana Broznića preko interneta, društvene mreže. Dopisivali smo se, našli na kavi, počeli ljubavnu vezu… Iz Zagreba sam došla u Rijeku, nisam bila zaposlena, a trebao mi je posao. Kristijan mi je rekao da je najbolje da otvorim građevinsku firmu, da i on ima jednu. Nećkala sam se, nisam znala ništa o tom poslu, ni ikoga u Rijeci. No, tada sam bila zaljubljena u njega, vjerovala sam mu. Osnovana tvrtka nije imala nikakve prostorije, a prijavljena je na adresu jednog mog poznanika. Moj tadašnji dečko Kristijan nalazio je i dogovarao poslove, jer nisam znala ništa o tome. To je neko vrijeme i funkcioniralo, iako, iskreno, nisam primila ni jednu plaću od svoje firme. Kristijan je govorio da je problem što mnogi ne plaćaju za izvedene im radove.



Kristijan Broznić je ustvrdio da je svojedobno bio dosta dobar u izvođenju strojne žbuke i fasade, da je među prvima u Rijeci prešao na tu tehnologiju rada. Ispričao je da su se problemi pojavili nakon što je prihvatio izvođenje radova na novog zgradi u središtu Rijeke, podno crkve Sv. Vida. Prihvatio je da radi i iskope, iako to inače nije radio, samo da bi dobio i druge poslove na objektu. No, iskrsnule su nepredviđene okolnosti. Najprije je prodrlo more, a teret sanacije pao je na njega kao podizvođača.   – Poslije je otkriveno arheloško nalazište. E, tu sam već pao u gubitke, ustvrdio je Broznić, dodajući da je, nakon što je njegova tvrtka zapala u blokadu, projekt u riječkom Starom gradu dalje bio realiziran kroz tvrtku njegove tadašnje djevojke Martine Zanze.


   Izjavila je to jučer u svojoj obrani Martina Zanze (38) iz Zagreba koja se na optuženičkoj klupi nalazi zajedno s Kristijanom Broznićem (47) iz Rijeke, a oboje se optužuje za financijske makinacije »teške« ukupno oko dva milijuna kuna. Tužiteljstvo tereti dvoje optuženih za zlouporabu položaja i ovlasti te loše vođenje poslovnih knjiga, a Broznića i za prijevaru. Inkriminacije datiraju iz 2005. i 2006. godine, a Martina Zanze (ranije Graber) tereti se da je kaznena djela počinila kao direktorica riječke tvrtke »Tivoli«, a Kristijan Broznić kao direktor tvrtke »Urbanus« sa sjedištem u Kastvu.


Mućke oko cesija




Dvije malverzacije, »teške« ukupno milijun i 160 tisuća kuna, vezane su za mućke oko cesija, ustupanja potraživanja, u kojima su tvrtke »Tivoli« i »Urbanus« bili unakrsni cedent (vjerovnik) i cesionar (novi vjerovnik). Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da je u prvom slučaju Brozniću, kao fizičkoj osobi, na njegov tekući račun, uplaćeno 296 tisuća kuna, bez ikakve pravne osnove.


U drugom slučaju je – temeljem 15 ugovora o cesiji – tvrtki »Tivoli« uplaćeno oko 864 tisuće kuna, a potom je Martina Zanze gotovinskim nalozima i na ime pozajmica tvrtke podignula 821 tisuću kuna, tvrdi optužba.


   Tužiteljstvo smatra Martinu Zanze odgovornom i zato što je »Tivoli« ostao državnom proračunu dužan oko 806 tisuća kuna na ime poreza.


Podignula kredit


U slučaju Broznića i »Urbanusa« neplaćeni porez iznosi oko 61 tisuće kuna. Broznić se tereti i za prijevaru »tešku« 50 tisuća kuna: dobio je taj novac, ali radove nije obavio. I »Tivoli« i »Urbanus« »mrtve« su tvrtke, Trgovački sud u Rijeci izbrisao ih je iz registra sredinom 2012. godine.


   – Koliko sam sklopila ugovora o cesiji? Nemam pojma, ne znam ni što znače ti termini: cesionar… i ostalo… Rekli su mi da je sve po zakonu, ugovoreno i da potpišem, branila se Martina Zanze. Ispričala je da se, kada su se poslovni projekti i situacija nje i dečka počeli urušavati, pojavio i problem s ne do kraja izvedenim radovima na kući jednog bračnog para, pa su, kada se vratila u Zagreb, počele i prijetnje smrću, ako ne vrate preplaćeni novac.


   – To je bila kalvarija… Osobno sam na kraju podignula kredit i isplatila im novac. Sedam godina sam otplaćivala kredit, kroz suze je pričala Zanze.


   – Osjećam da smo prevareni. Ne znam zašto su obavljane te cesije… Vlasnik tvrtke, koja se u optužnici spominje kao dužnik, objašnjavao mi je, ali ja to nisam razumio. Objašnjavao je da ne moramo oko toga brinuti. To su mi bile prve cesije u životu, konstirao je Broznić, negirajući da je ta riječka tvrtka na njegov tekući račun uplatila 296 tisuća kuna.