Ugovor o zajmu

Suđenje za iznudu: Blaž i Jozo Petrović pištoljem do ”mercedesa” i pola milijuna maraka

Ana Raić Knežević

Foto: Miso Lisanin / CROPIX

Foto: Miso Lisanin / CROPIX

I danas se bojim. Znate ja sam pravoslavac a to se događalo 1995. godine. Blaž Petrović mi je u leđa uperio pištolj i tražio da predam ključeve svog automobila. Sjeli smo u automobil i otišli u firmu u Lonjicu. Tamo su me pretražili, imam li oružje, a zatim mi je Blaž Petrović uzeo osobnu iskaznicu

ZAGREB – I danas se bojim. Znate ja sam pravoslavac a to se događalo 1995. godine. Blaž Petrović mi je u leđa uperio pištolj i tražio da predam ključeve svog automobila. Sjeli smo u automobil i otišli u firmu u Lonjicu. Tamo su me pretražili, imam li oružje, a zatim mi je Blaž Petrović uzeo osobnu iskaznicu. Druga dvojica su me čuvala za to vrijeme. Čuo sam tipkanje iz susjedne sobe, da bi mi nakon toga dali da poptišem neke papire. Prema njima sam Blažu Petroviću bio dužan 500 tisuća maraka. Idući dan morao sam im predati i jedan “mercedes”. Ja prije toga nisam imao nikakve poslovne odnose s Blažom Petrovićem.  

Ostali detalja se ne sjećam, jer sam bio u velikom strahu, a i danas kad dolazim na sud popijem po četiri tablete za tlak. I sada me strah, svjedočio je Jovan Kolundžija u nastavku suđenja Blažu i Jozi Petroviću, koji su zajedno s Davorom Dencom i Ivanom Gecegom optuženi za iznudu Kolundžije te 1995. godine. Blaž Petrović sam je optužen i da je te iste godine pokušao iznuditi i novac od Joze Kisića. 


Prema optužnici njih četvorica su 4. prosinca 1995. godine “mercedesom” što ga je koristio Blaž Petrović, dovezli Jovana Kolundžiju u Idrijsku ulicu u Zagrebu, gdje mu je Jozo Petrović zaprijetio pištoljem i zatražio da potpiše ugovor o zajmu s datumom 20. srpnja 1995. Tim ugovorom priznao bi da je od Blaža Petrovića posudio 500.000 tadašnjih njemačkih maraka. Također su tražili da potpiše očitovanje datirano s 4. prosinca 1995. godine, kojim Kolundžija na ime povrata dijela zajma iz ugovora predaje u vlasništvo Blažu Petroviću svoj mercedes C 200, a ostatak duga obvezuje se podmiriti do 12. prosinca 1995. godine. U strahu za svoj život, Kolundžija je to potpisao, stoji u optužnici. 

U drugoj točki optužnog akta optužen je samo Blaž Petrović, i to da je početkom 1995. godine u Zagrebu nekoliko puta telefonom prijetio Jozi Kisiću da će ubiti njega i obitelj, ako ne vrati navodni dug od 85.000 maraka. Prijetnje je ponovio 2. studenoga u frizerskom salonu Ruže Kisić, rekavši Jozi Kisiću: »Smeće jedno, ubit ću tebe i familiju, bit će krvavi petak ako ne dobijem novce!«. Kisić je tada otišao u policiju i prijavio ga.


Suđenje se nastavlja krajem ožujka kada bi svoj iskaz trebao dati Kisić. Proces je nastavljen nakon što je odbijen zahtjev Joze Petrovića za izuzećem tužitelja koji su po njegovom mišljenju pristrani.