Mučna atmosfera

Suđenje za incident u Skupštini PGŽ: ‘Osjećao sam se ugroženim zbog prijetnji Miće Antolovića’

Fiore Vežnaver

Mladen Črnjar i Ingo Kamenar tvrde je Antolović bio neugodan i prijetio, a  Milivoj Mićo Antolović tvrdi da je Črnjara »samo« povukao za uho / snimio I. Tomić

Mladen Črnjar i Ingo Kamenar tvrde je Antolović bio neugodan i prijetio, a Milivoj Mićo Antolović tvrdi da je Črnjara »samo« povukao za uho / snimio I. Tomić

Bivši ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje PGŽ-a Mladen Črnjar kazao je jučer na sudu da se ne sjeća je li ga Milivoj Antolović zaista povukao za uho toga 28. lipnja 2012. na sjednici Skupštine PGŽ-a, ali je opisao neugodnu atmosferu te potvrdio pokušaj napada riječkog aktivista na njega, kao i njegove prijetnje da će ih zatočiti



Nastala je neugodna atmosfera, gotovo straha. S Antolovićem su se prepirali predsjednik skupštine, potpredsjednik i tajnik… Odjednom se Antolović okrenuo prema meni. Počeo je vikati, prijetiti i vrijeđati. »Što ćeš ti… Ja ću tebi pokazati!«, vikao je. No, nisam shvatio zbog čega. Nakon toga je Antolović fizički nasrnuo ne mene. Rukom je krenuo prema meni, pokušavajući vjerojatno udariti me. Izmaknuo sam se, a odmah su priskočili drugi članovi skupštine, kako bi Antolovića izveli iz dvorane. Prilikom udaljavanja iz dvorane okupljenim članovima skupštine vikao je, otprilike: »Vidjet ćete vi! Zvat ću ja svoje dečke, bit ćete zatočeni!« Shvatio sam da se te riječi odnose na mene i članove skupštine. Uzbuđen sam bio, prestrašen, osjećao sam se osobno ugroženim i poniženim.


Izjavio je to jučer Mladen Črnjar, svjedočeći u nastavku suđenja riječkom aktivistu, 51-godišnjem Milivoju Antoloviću, optuženom za prijetnju izrečenu na zajedničkoj sjednici skupštine Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice PGŽ-a 28. lipnja 2012. godine.



Milivoj Mićo Antolović bio je među aktivistima koji su prije desetak dana na riječkoj tržnici grubo vrijeđali čelnike Narodne koalicije za njihova druženja s građanima, a on i fizički napao Željka Jovanovića, člana predsjedništva SDP-a. Antolović ga je najprije verbalno napao na ulici, vikao je za njim, a kad ga je Jovanović pokušavao smiriti, pružio mu ruku i potapšao ga po ramenu, Antolović ga je gurnuo i nekoliko puta udario po ramenu. Policija ga je zbog toga privela, te podnijela protiv njega optužni prijedlog zbog prekršaja protiv javnog reda i mira. Zanimljivo je da je dio jučerašnjeg suđenja pratila i aktivistkinja koja je tog dana u Rijeci grubo izvrijeđala riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela, temeljeći svoje uvrede na njegovom izgledu. To je iziritiralo gradonačelnika koji je energično odmaknuo njen kišobran.





Mučna atmosfera


Riječko Općinsko državno odvjetništvo tereti Antolovića za prijetnju izrečenu većem broju ljudi, prvenstveno Črnjaru, tadašnjem ravnatelju Zavoda za prostorno uređenje PGŽ-a. U optužnici se, među ostalim, navodi da je Antolović Črnjaru »rekao da će mu dati jednu za uho te ga rukom uhvatio za uho u namjeri da se s njime fizički obračuna«.


– Nisam tada znao koliko je ozbiljna Antolovićeva prijetnja, je li imao namjeru obračunati se sa mnom. No, izgleda da jest, jer je nešto slično učinio i u Delnicama, i tamo mi je prijetio, za što je već i osuđen – naglasio je Črnjar, inače redoviti profesor na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu na riječkom Sveučilištu. Črnjar se prisjetio da se eksces na sjednici začeo u trenucima dok je on sjedio u trećem redu i pripremao se za izlaganje.


– Odjednom sam čuo galamu u čelnom dijelu, gdje je sjedio predsjedavajući. Vidio sam Antolovića kako viče. U početku nisam obraćao previše pažnje, no uskoro je nastala neugodna atmosfera – opisao je svjedok trenutke prije no što će se Antolović okomiti na njega.


– Kasnije, i kada se sve smirilo, bila je prisutna mučna atmosfera na sjednici. Dio ljudi, prvenstveno žena, otišao je, usudio bih se reći, zbog straha – konstatirao je Črnjar.


– Istina je, Antolović je rekao da će mi dati jednu za uho. Ali, ne znam je li me stignuo povući za uho ili ne – ustvrdio je. Črnjar je ponovio kako Antolovića smatra konfliktnom osobom, da je dovoljno čitati tisak u kojem se pisalo o nizu njegovih nasrtaja te da je njegove prijetnje shvatio ozbiljno.


– Ne govorim da je nekoga ubio, nego da stvara konflikte po gradu. Na javnim skupovima i sastancima znao je vrlo neugodno istupati, vrijeđati, prijetiti i naguravati se – ukazao je profesor.



Milivoj Mićo Antolović, koji je tonski snimao raspravu, ponovio je jučer da se ne smatra krivim.


– Nisam fizički nasrnuo na Črnjara i nije došlo do naguravanja. Samo sam ga potegnuo za uho. Nisam se baš opirao kada su me odvodili iz dvorane. Što se tiče naoružanih osoba, nisam to govorio na odlasku, nego ranije, kada sam se obraćao članovima skupštine – naglasio je Antolović nakon iskaza trojice svjedoka.



Zastrašujuće prijetnje


– Mladen Črnjar je nedugo prije toga imao zdravstvenih problema, sa srcem. Bojao sam se da ne bude većeg zla… Črnjar je bio vidno šokiran svime, uznemiren, crven u licu – naglasio je jučer u sudnici Đanino Sučić, dopredsjednik skupštine Primorsko-goranske županije.


– Antolović je tada govorio da je skupština fašistička, da smo mi fašisti. Govorio je da ćemo vidjeti kada ćemo šest sati morati biti u skupštini, kako nam naoružani ljudi neće dati da izađemo. Ljude je to prestrašilo, pogotovo žene. I ja sam se uznemirio, nisam znao prijeti li hipotetski, ili je stvarno netko vani – podvukao je dopredsjednik skupštine. Objasnio je da je sjedio iza Črnjara kada je došlo do naguravanja između Antolovića i profesora. U nastalom metežu prevrnuta je i čaša, a zajedno s Ingom Kamenarom, objasnio je Sučić, udaljio je Antolovića iz dvorane.


– Prijetnje su bile zastrašujuće. Osjetio sam se i osobno ugroženim, a i suodgovornim, jer se incident dogodio nakon što sam dozvolio Antoloviću da se obrati skupštini. Kako je privodio svoj govor kraju, temperatura je rasla i na kraju je fizički nasrnuo na Črnjara, potegnuo ga je za uho – opisao je Ingo Kamenar, tadašnji predsjednik skupštine PGŽ-a.


– Antolović je na odlasku prijetio da će se vratiti s naoružanim ljudima, da će nas sve zatočiti u toj sali – zaključio je Kamenar.


Suđenje se nastavlja u prosincu saslušavanjem daljnjih svjedoka, a sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol odlučila je i da će se dotad pribaviti televizijska snimka incidenta.