Novo suđenje bjeguncu uhvaćenom u Srbiji

Suđenje riječkim dilerima: Heroin preuzimao u otključanom automobilu u garaži trgovačkog centra u Rijeci

Fiore Vežnaver

Damir Alač / Snimio Sergej DRECHSLER

Damir Alač / Snimio Sergej DRECHSLER

Ratko Čorić koji je osuđen na devet godina i tri mjeseca zatvora, svjedočio je protiv Damira Alača kojemu se ponovo sudi i to, između ostaloga, za povezivanje s članovima narkoskupine i dogovaranje prebacivanja četiri kilograma heroina iz Zadra u Rijeku



RIJEKA  Prijatelj iz Zagreba rekao mi je da ima vezu za prodaju heroina. Tada sam se drogirao, a kako sam htio i prodavati drogu, trebao mi je heroin. Tako mi je preko Damira Alača isporučen kilogram, a onda još tri kilograma heroina.


Nakon što sam preuzeo tri kilograma te droge, pola sata do sat kasnije otišao sam do njega, tada smo se malo i porječkali. Rekao sam mu da smo se dogovorili za kilogram, a ne za tri, kako je ispalo tako puno.


No, dao mi je drogu na dug, rekao mi je da ću mu dati pare kada prodam. »Dolazi Božić i Nova godina, lako ćeš to prodati«, kazao mi je tada Alač.




Izjavio je to, među ostalim,  38-godišnji Riječanin Ratko Čorić u svom svjedočenju na suđenju 35-godišnjem Damiru Alaču iz Rijeke, kojem je jučer počeo ponovljeni sudski proces. Alač je na prvom suđenju 2010. godine oglašen krivim u odsutnosti, tada je osuđen na šest godina zatvora, u sklopu narkogrupe kojoj je riječki Županijski sud odmjerio ukupno 53 godine zatvora, a Vrhovni sud zatim podignuo ukupnu kaznu na 62 godine.


Bijeg u Srbiju


Alaču se  2010. godine, tijekom suđenja velikoj  riječko-zadarskoj narkogrupi, izgubio trag, jednog dana jednostavno nije došao na raspravu. Prvo su stizala objašnjenja  da se samo nakratko sklonio zbog prijetnji smrću članova njegove skupine.


No, uskoro se pokazalo da se ne radi o kratkotrajnom skrivanju, pa je za Alačem raspisana i tjeralica.  Četiri godine bio je u bijegu, nije se znalo gdje se krije, sve dok u ljeto 2014. godine nije otkriven pod lažnim imenom u Srbiji. Uhićen je u Novom Sadu tijekom  krađe  automobila. Policija ga je uhvatila na djelu, dok je s jednim Novosađaninom na skrovitom mjestu skidao oznake s tek ukradenog BMW-a.



Procesuiranje Damira Alača dio je medijski vrlo eksponiranog slučaja koji je otkriven u studenom 2008. godine, kada je u  zajedničkoj akciji  riječke, zagrebačke, riječke, splitske i zadarske policije te USKOK-a, pod kodnim nazivom »Kockar«, privedeno dvadesetak dilera, prvenstveno heroina.  Policija je tada izvijestila da je zaplijenjena droga što bi  u krajnjoj  distribuciji na narkotržištu dosegnula vrijednost od više od dva i pol milijuna kuna. Samo u garaži u Toweru tada  je pronađeno više od tri i pol kilograma heroina. Pokazalo  se i da je jedan od okrivljenih u sefu banke u Rijeci  držao, pored ostalog, i više od tri tisuće komada  heptanona, tableta s popisa droga,  poveliku količinu hašiša i manju količinu marihuane.



Policajci su prvotno mislili da su uhitili Beograđanina, ali se  uskoro utvrdilo da je Milan T. iz Beograda lažni identitet, a dokumenti krivotvoreni. Po otiscima prstiju utvrđeno je da se radi o Alaču kojega je hrvatsko pravosuđe tražilo zbog izdržavanja šestogodišnje zatvorske kazne za drogu. Tako je završio u ekstradicijskom pritvoru, pa izručen Hrvatskoj. Nakon toga je zatražio obnovu postupka, što je prihvaćeno, tako da mu se sada ponovo sudi.


– Razumio sam optužbu. Ne smatram se krivim, izjavio je na početku suđenja Alač koji je na raspravu doveden iz pritvora. USKOK ga, među ostalim, tereti da se 2008. godine povezao s drugim članovima narkoskupine, dogovorio prebacivanje ukupno četiri kilograma heroina iz Zadra u Rijeku i primio od Čorića najmanje 3.800 eura za prodanu drogu.


Auto u garaži


Ratko Čorić je jučer ispričao da je Alača zapravo najprije upoznao kada je od njega kupio inventar za pizzeriju. Ostali su u kontaktu, a onda se dogodio posao s drogom.


– Prvi put sam preuzeo kilogram heroina 10. studenog 2008. godine. Alač mi je rekao da odem u garažu trgovačkog centra na Pećinama, da će me tamo čekati otključan auto zadarske registracije, prisjetio će Čorić, koji je kao glavna karika narkolanca osuđen na čak devet godina i tri mjeseca zatvora, a sada je na uvjetnom otpustu. Deset dana nakon prve preuzeo je drugu pošiljku, od tri kilograma heroina.



– Ti si patološki lažac! – oštar je bio drugi jučerašnji svjedok, 32-godišnji Zadranin, prema optuženom Alaču. Radi se o svjedoku koji je s ostalima završio u pritvoru, a kasnije je protiv njega obustavljen postupak. Svojedobno se pričalo da je taj svjedok mjesecima bio u pritvoru upravo na temelju Alačevih optužbi. Njihovo verbalno sučeljavanje u sudnici  dogodilo se nakon što je Alač pitao svjedoka je li istina da je otišao u Crnu Goru kada je čuo vijest da je onaj koji je dostavio  heroin u garažu riječkog Towera završio u zatvoru, te zapitao  je li večer prije prolazio Trsatom i vidio Alača. To je razljutilo svjedoka, shvaćajući na što cilja Alač, koji se svojedobno i izgubio iz Rijeke uz priču da mu je na cesti na Trsatu upravo taj svjedok zaprijetio da će »ostati bez glave«  ako na suđenju ponovi iskaz koji je dao u policiji.


– Predbacivao si mi da sam ti prijetio! Zašto tada nisi došao na sud. Što je s tobom bilo u Srbiji – uznemirio se svjedok koji je Alača nazvao lašcem.



– Sve je, u biti, bilo isto kao prvi put, samo što sam zatekao zatvorena vrata auta.  Nazvao sam Alača telefonom, ali ga nisam uspio dobiti. Zato sam se javio na infopult trgovačkog centra, prisjećao se Čorić, na čije je traženje zatim preko razglasa trgovačkog centra zamoljen vlasnik fiata brave da se javi u garažu. Vozač koji je parkirao taj auto ubrzo se javio i  preuzeo je tri kilograma heroina, za koji je Čorić ustvrdio da je tada taj paket vrijedio 30 do 40 tisuća eura (»na veliko«, op. n.).   


Suđenje u riječkom Županijskom sudu, pred vijećem sutkinje Ike Šarić,  prekinuto je  na mjesec dana, a do sljedeće rasprave trebala bi se od riječkog KBC-a pribaviti medicinska dokumentacija za Alača iz sredine ljeta 2008. godine.  Alač, naime, tvrdi da je tada doživio nesreću s motociklom, da je poslije hodao sa štakama pa nije ni mogao biti umiješan u kupoprodaju droge, kako to tvrdi svjedok.