Optužbe za mito i zloporabu položaja

Suđenje patolozima Bosnaru i Čokli za korupciju 15. siječnja na karlovačkom sudu

Hina

Suđenje riječkom patologu Alanu Bosnaru za primanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti te njemu podređenom patologu Miranu Čokli za davanje mita počet će na karlovačkom Županijskom sudu 15. siječnja



KARLOVAC – Suđenje riječkom patologu Alanu Bosnaru za primanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti te njemu podređenom patologu Miranu Čokli za davanje mita počet će na karlovačkom Županijskom sudu 15. siječnja.


Nakon pripremnog ročišta na kojem je određen početak suđenja Bosnarova odvjetnica Ružica Spasojević izjavila je za Hinu da je obrana u potpunosti odbacila sve navode iz optužnice.»Poričemo sva djela koja se gospodinu Bosnaru stavljaju na teret, odnosno, ne osjećamo se krivi«, kazala je Spasojević. Ustvrdila je da je obrana dala »dokazne prijedloge kojima bi trebali dovesti u pitanje vjerodostojnost iskaza ključnih svjedoka optužbe« patologa Dražena Cuculića i Valtera Stamberge, što znači i sučeljavanje s tim svjedocima. No sud zbog opsežne dokumentacije još nije odlučio o tom zahtjevu obrane.

Međutim, sudsko je vijeće prihvatilo sve dokazne prijedloge optužbe koju zastupa zamjenica ravnateljice Uskoka Sajonara Čulina. Ona je, pak, za dokazne prijedloge obrane kazala da su nevažni te da se suprotstavila njihovom usvajanju.


»Optužnica je pravomoćna, potvrđena od strane optužnog vijeća još prije nekoliko mjeseci«, kazala je Čulina. Neutemeljenima je nazvala i tvrdnje obrane da su »optužbe neosnovane«.Čoklova odvjetnica Nermina Stančić-Rokotov je rekla da je njen branjenik nevin, odnosno da Bosnaru kao pročelniku riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku nije dao 118.000 kuna mita da bi mogao raditi.

Bosnar je, prema optužnici, osim tog iznosa primio još 117.800 kuna od Cuculića te 101.000 kuna od Stemberge, ali i daljnjih 250.770 kuna s osnove zloporaba položaja i ovlasti pri obračunavanju varijabilnog djela plaća djelatnika Zavoda, koji navodno nisu sukladni mjesečnim izvješćima o učinku.




Činjenicu da patolozi Cuculić i Stemberga nisu na optuženičkoj klupi, iako su i oni, kao i Čoklo, navodno pristali na Bosnarovu odluku da im dodjeljuje poslove obdukcije komentirala je Stančić-Rokotov riječima da su oni »kao Uskokovi pouzdanici potpuno izbačeni iz optužnice te se očekuje njihovo svjedočenje«.


Suđem tek treba utvrditi vjerodostojnost njihove prijave da im je Bosnar rekao kako on poslove obdukcije više neće raditi, ali da mu oni »moraju nadoknađivati jedan dio od naknada za izvršene obdukcije« te koliko je trajala navodna Bosnarovu korupcija na Zavodu za sudsku medicinu.Ovaj je slučaj iz Rijeke prebačen u Karlovac jer su spomenuti patolozi bili i sudski vještaci, dakle, suradnici mnogih riječkih sudaca pa je Vrhovni sud predmet delegirao karlovačkom Županijskom sudu.