Maltretiranje maloljetnice

Suđenje nasilniku iz autobusa za Šmriku: Nije za ponašanje krivac alkohol, nego karakter Željka Filipića

Slavica Kleva

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Vještakinja-psihijatrica je rekla kako Filipić na poštuje i ne priznaje zakonska, društvena i moralna ograničenja, te  da se ne radi o osobi koja ima duševnu bolest, već o osobi s poremećajem ličnosti



Te sam večeri i ja s prijateljicom sjedila u kafiću Kobra nadomak autobusne stanice u Kraljevici i kad sam izašla iz njega, ugledala sam na stanici moju prijateljicu i tog Filipića, kazala je svjedokinja pozvana da ispriča što joj je poznato o događaju koji se zbio potkraj listopada prošle godine kada je Željko Filipić (36)  u autobusu nanio tešku tjelesnu ozljedu maloljetnoj djevojci i prijetio joj.


– Ne poznajem ga, ali me svejedno udario kišobranom po stražnjici, na što sam mu samo odgovorila »svinjo«, a on mi se podsmjehnuo. Tada je stigao i autobus, a on je i moju prijateljicu koja je ušla prva u autobus udario kišobranom po stražnjici. Mislim da je bio pijan, barem kako se ponašao – kazala je svjedokinja koja je tek drugo jutro saznala što se dalje događalo u autobusu jer se ona nije ukrcala.


– Da, drugi dan sam čula da je mojoj prijateljici slomljen nos, a i opisala mi je što joj je Filipić radio u autobusu – ukratko je svjedokinja  opisala događaj.


Poremećaj ličnosti




Potom je u sudnicu pred vijećem za mladež kojem je predsjedala sutkinja Damira Delost kao svjedok pozvana sudska vještakinja psihijatrijske struke Elizabeta Dadić Hero koja je za Filipića rekla da se radi o osobi koja povremeno konzumira alkohol, a zbog poremećaja ličnosti – dakle nije riječ o osobi koja ima duševnu bolest u užem smislu riječi – takvo ponašanje predstavlja  njegov karakter.


– Zakonska, društvena, moralna ograničenja okrivljenik ne poštuje i ne priznaje, te je u odnosu na okolinu bez emocionalnog investiranja – kazala je između ostalog vještakinja, konkretno kazavši da je u ovom događaju  okrivljenik  bio smanjeno ubrojiv, ali u blažem smislu, jer je konzumirao alkohol.



Što se događalo u autobusu?


Ružan dogadaj zbio se krajem listopada prošle godine oko 21.45 sati na autobusnoj stanici u Kraljevici. Na autobusnom stajalištu nekoliko maloljetnih djevojaka i mladića čekalo je autobus za Šmriku. Zatekao se i Filipić koji je, kako su rekli svjedoci, u vidno pijanom stanju provocirao maloljetnu djevojku i njezine prijatelje. Po dolasku autobusa Filipić drškom kišobrana jednu od njih udara po stražnjici, a kada se žrtva popela u autobus, udara i nju kišobranom, penje za njom i sjeda na sjedalo ispred nje. Ne ostavlja je na miru, obraća joj se kao da se ništa nije dogodilo. Iziritiran njezinim ignoriranjem Filipić je najprije nekoliko puta ošamario uz pitanje: »A što ćeš sada napraviti?« Istodobno se seli i sjeda pored nje, podigne noge na sjedište i tako joj blokira prolaz, a na njezinu molbu da je ostavi na miru, hvata je rukom za kosu svezanu u rep i udara njezinom glavom u metalni okvir naslona prednjeg sjedišta. Djevojka pokušava pobjeći, vrišti, on je hvata za ruku i povlači natrag na sjedište i ponovo je pita: »Što ćeš sada napraviti?« Ona mu kroz suze odgovara »da će kada dođe kući zvati policiju«.»Doći ću ti kući i ubiti tebe i brata« bio je Filipićev odgovor koji ju opet udara nekoliko puta i glavom ponovo udario u naslon prednjeg sjedala uslijed čega je nesretna maloljetna djevojka zadobila prijelom nosne kosti s pomakom, ozljedu teške naravi.



– Riječ je o količini alkohola koja nije u potpunosti utjecala na svijest, shvaćanje i psihomotoriku, dakle okrivljenik nije duševno bolestan, već je u pitanju karakter – tvrdi vještakinja.Na pitanje Filipićeva odvjetnika koliko bi promila alkohola bilo potrebno imati pa da čovjek bude smanjeno ubrojiv, vještakinja je odgovorila da to ovisi od čovjeka do čovjeka, njegove konstitucije, metabolizma i razgradnje alkohola, kao i drugim važnim čimbenicima bez kojih se ne može odrediti razina ubrojivosti.

Samo da odsluži


– Sam okrivljenik mi je u razgovoru rekao da od 23. godine života ne konzumira alkohol u većim  količinama, kazala je vještakinja, na što je optuženi Filipić uzviknuo:


– Nije točno da sam vam to rekao! Rekao sam da sam od 20. do 23. godine eksperimentirao s drogama i sve ih probao!


Vještakinja je potom  citirala jedan dijelić razgovora vođenog s optuženim u kojem je rečeno: »Malo popijem, ali kad osjetim da mi nije ugodno prestajem i to u granicama. Pijem rijetko i prigodno«.


Iskazom vještakinje psihijatrijske struke suđenje se primaklo samom kraju, pa je na pitanje sutkinje ima li primjedbi, Filipić potvrdno odgovorio.


– Da, imam. Izjave oštećenice kao i nekih svjedoka iz autobusa su prepravljane u jednom dijelu kod suca istrage. Meni se sudi na silu, ali ja ću se javno obratiti  novinarima  i objasniti im što se dogodilo te predmetne večeri. Samo da odslužim kaznu i izađem iz zatvora – kazao je optuženi.


Prije završnih riječi tužitelja koji smatra da su tijekom dokaznog postupka nedvojbeno dokazana oba kaznena djela koja terete Filipića, sutkinja Delost je »izlistala« kaznenu evidenciju iz koje je vidljivo da je zbog teških krađa, nanošenja teških tjelesnih ozljeda i sprečavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti pravomoćno osuđen četiri puta. Njegov odvjetnik pak na kraju postupka naglasio je da Filipiću nisu dokazane prijetnje, a ozljeda nosa ne može biti okvalificirana kao teška ozljeda.