Razbojstvo

Suđenje braći za razbojstvo na Kačjaku: Napali obitelj, pa iz kamp kućice uzeli torbicu s nakitom

Slavica Kleva

Privođenje braće Vinković na početak suđenja na riječkom Županijskom sudu / snimio V. KARUZA

Privođenje braće Vinković na početak suđenja na riječkom Županijskom sudu / snimio V. KARUZA

Braća Vinković su se lani u lipnju na Kačjaku, u prostoru bivše vojarne Trsat, sukobila s obitelji koja se bavi skupljanjem sekundarnih sirovina i na privatnom posjedu živi u dvjema kamp-kućicama



Pozvani smo na intervenciju, prva dojava je došla da neke osobe u blizini Kampusa, zapravo kod Tenka, traže pomoć, da ih neke osobe napadaju. Krenuli smo u tom smjeru i susreli dvije osobe koje su automobilom išle prema nama. Bio je to audi tamne boje, no mi se nismo zaustavljali, prošli su pored nas, a mi nastavili kako bi pružili pomoć žrtvama. Obavili smo sa žrtvama prve obavijesne razgovore, pozvali Hitnu pomoć te osigurali mjesto događaja. Tako je svjedočio policijski službenik, pozvan kao svjedok u postupku koji se vodi protiv braće Vinković, 26-godišnjeg Marija i 30-godišnjeg Martina, optuženih za razbojništvo.


Događaj zbog kojeg su braća Vinković u istražnom zatvoru zbio se početkom lipnja prošle godine. Tada su braća zajedno s još jednom osobom u namjeri da se domognu tuđe imovine krenuli put Kačjaka, u prostore bivše vojarne Trsat. Na tom privatnom posjedu u dvjema kamp-kućicama živi obitelj koja se bavi skupljanjem sekundarnih sirovina i jednim dijelom zauzvrat čuvaju privatni posjed.


Lupao po vratima hale


– Iza ponoći probudila me lupa po vratima obližnje hale, izašao sam iz kamp-kućice i ugledao jednog od okrivljenika, sada ne znam koji je od njih dvojice, kako lupa po vratima hale. Vidio sam malo dalje i drugog muškarca, a onda i treću osobu. Pitao sam ih što tu rade, a drugookrivljeni mi je rekao da traže novčanik. Iz kamp-kućice je uto izašla moja supruga koja se počela derati na njih da se gube. Drugookrivljeni joj je rekao da se vrati u kućicu, u suprotnom da će je on ugurati, pa je uhvatio za bradu, a ja ga dlanovima odgurnuo u području prsa. Tada me prvookrivljeni udario šakom u čelo. Pao sam na tlo, a u pridizanju me Mario Vinković ispruženom nogom udario u prsa. Ja sam uspio pobjeći do obližnje škole. Nosio sam mobitel pa sam odmah zvao policiju. Znam da su u tom trenutku njih trojica prošla autom pored mene, zabili se u betonsku ogradu, a onda i u strujni stup pored ograde. Iz kamp-kućice ukradena je torbica moje supruge koja je naknadno pronađena u šikari . Neki predmeti su joj vraćeni, ali nam obiteljsko zlato nije vraćeno. Znam da je meni ukradena zlatna muška narukvica i dva zlatna prstena, sve zajedno vrijedni pet tisuća kuna, ispričao je na prethodnoj raspravi svjedok, žrtva razbojničkog prepada.




– Ja sam spavala u drugoj kamp-kućici s bratom. Probudila me buka pa kad sam otvorila vrata čula sam oca kako pita nepoznate mladiće što tu rade,a jedan od njih mu je odgovorio da traže novčanik. Otac im je rekao da čuvamo posjed i da ne mogu biti na tuđem posjedu. Dok su se oni tukli s tatom ja sam odvukla majku i svog sina u kamp-kućicu i zaključali smo se. Jedan je uzeo kamen i udarao u prozor, a majka vrisnula: »Ubiše mi dijete«. Čula sam jednog od napadača kad je rekao svojima: »Maknite se, imam i ja svoje dijete«. Kad smo izašle i vratile se u drugu kamp-kućicu, shvatile smo da nedostaje mamina torbica s osobnim dokumentima, papirima kuće, liječničkim nalazima i obiteljskim zlatom koje meni nikada nije vraćeno. Ukradena mi je jedna ogrlica od žutog zlata, viseće zlatne naušnice i pet prstena, kazala je prilikom svjedočenja kći napadnutih roditelja.


Dio nakita vraćen


– Hvala Bogu, zadobila sam lake ozljede. Točno je da mi je dio nakita, jedan ženski srebrni sat, tri ženske srebrne narukvice, narukvica zlatno-srebrne boje, par naušnica plave boje vraćeni. No, nikad mi nije vraćen i drugi nakit, ogrlica od žutog zlata, moja ogrlica od bijelo-žutog zlata, deset zlatnih prstena, zlatni lanac koji sam poklonila unuku za krštenje vrijedan 600 eura, šest-sedam srebrnih narukvica i još četiri para naušnica. Oni su ukrali sve što je vrijedilo, a pustili su nam bižuteriju. Procjenjujem zlato na tri tisuće eura, kazala je između ostalog svjedokinja, potražujući imovinsko pravni zahtjev.


Prvooptuženi Mario Vinković kazao je da je svjedokinja »od muhe napravila slona«, da su ispali siledžije i razbojnici, a događaj se nije zbio na taj način te negirao da su predmeti, zlatni nakit o komu je svjedokinja govorila, uopće ukradeni.


Policijski službenici koji su došli na intervenciju ispitani su upravo na okolnosti pronalaska torbice. Naime, u optužnici stoji da je iz torbice ukradena zlatna ženska ogrlica s privjeskom, zlatni ručni sat, dvije zlatne narukvice, tri srebrne ženske narukvice i jedan ženski sat u obliku privjeska za lančić, sveukupne vrijednosti 15 tisuća kuna. No, kako svjedoci govore o većoj količini zlatnog nakita koji im nije vraćen, tijekom dokaznog postupka se mora točno utvrditi što je nestalo i je li uopće zlatnog nakita bilo u mjeri u kojoj to tvrde svjedoci. Predsjednica vijeća sutkinja Damira Delost pitala je policijskog službenika da opiše na koji su način pregledali zatečene osumnjičenike.


Torbica uz cestu


– Identificirali smo ih, Mario je dao iskaznicu, Martin je nije imao sa sobom. Obavili smo i osobni pregled, Mario, koji je bio pod vidnim utjecajem alkohola, imao je neke predmete u džepu, ali nije htio potpisati potvrdu o oduzimanju predmeta. Kod drugog brata nismo ništa našli, odgovorio je svjedok. Drugi svjedok, policijski službenik, između ostalog je potvrdio da su uz cestu pronašli torbicu s bižuterijom i nakitom, lančićima, ali da o svemu postoji pisani trag što je točno izuzeto, odnosno pronađeno.


Prvooptuženi je kazao pred sudskim vijećem da su u policijskom vozilu dobili batine, no policijski službenik je odgovorio da to nije točno, unatoč činjenici da su ih vrijeđali i bili arogantni. No, kad su stigli u policijsku postaju, braća Vinković su zatražili hitnu pomoć. Stoga je predsjednica vijeća sutkinja Delost zatražila da se od Hitne medicinske službe pribavi liječnička dokumentacija na okolnosti vrste i težine ozljeda koje su eventualno braća Vinković zadobila. Suđenje se nastavlja.