Proces protiv bivšeg čelnika NK Pomorca

Suđenje Zlatku Petričeviću zbog napada na reportere Novog lista: ‘Ubit ćemo Boga u tebi u svlačionici!’

Fiore Vežnaver

Zlatko Petričević (desno) dolazi na sud u pratnji odvjetnika Slobodana Večerine / Snimio Marin ANIČIĆ

Zlatko Petričević (desno) dolazi na sud u pratnji odvjetnika Slobodana Večerine / Snimio Marin ANIČIĆ

Zlatko Petričević optužen je za dva kaznena djela prijetnje, verbalni i fizički napad na dvojicu članova redakcije Novog lista, fotoreportera Sergeja Drechslera i novinara Denisa Frančiškovića



RIJEKA  To je definitivno moje najneugodnije iskustvo otkad radim posao fotoreportera, dakle posljednjih 25 godina. Poslije tog događaja otišao sam na bolovanje, a još uvijek sam na terapijama i posjećujem psihijatra. Više ni ne radim kao nekad, osjećam strah kada mi netko kaže: »Nemoj!«, ili »Makni se!«


Izjavio je to jučer fotoreporter Novog lista Sergej Drechsler svjedočeći na suđenju 57-godišnjem Zlatku Petričeviću, bivšem predsjedniku Nogometnog kluba Pomorac iz Kostrene, optuženom za dva kaznena djela prijetnje, verbalni i fizički napad na dvojicu članova redakcije Novog lista, fotoreportera Sergeja Drechslera i novinara Denisa Frančiškovića.


Riječko Općinsko državno odvjetništvo u optužnici od suda traži da Petričeviću izrekne bezuvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci.


Izašao iz mercedesa




Nemio slučaj  zbio se 23. rujna 2014. godine na parkiralištu ispred stadiona nogometnog kluba u Kostreni.  Novinar    Frančišković  i fotoreporter Drechsler napadnuti su dok su obavljali novinarski zadatak: izvijestiti o situaciji u klubu iz Kostrene, s jutarnjeg treninga momčadi, i provjeriti hoće li nogometaši kostrenskog drugoligaša otputovati u Dubrovnik na kup-utakmicu jer je odlazak bio upitan zbog loše financijske situacije u klubu i dugovanja igračima.


Fotoreporter Drechsler je ispričao da je izvana, ne ulazeći na igralište, snimio trening, dok su kolega Frančišković i Niko Matejčić, snimatelj za jedan lokalni portal, čekali kako bi se dobila izjava od tadašnjeg trenera kluba. Na parkiralište je stigao autobus, a uskoro  i automobil mercedes iz kojeg je izašao Zlatko Petričević.


– Kolega Frančišković mi je objasnio da je to predsjednik kluba – prisjećao se Sergej Drechsler. – Krenuo sam snimati ga, a čovjek mi je odmah prijetećim tonom rekao: »Nemaš ti što snimati, tko si ti!?« Već sam mu se bio predstavio pa sam dodao da samo radim svoj posao. Uočio je kolegu Frančiškovića kojemu je rekao: »Nemaš što raditi ovdje, već sam ti zabranio dolazak!« Petričević je zatim krenuo prema autu, snimio sam ga, mislio sam da će otići. No, otvorio je suvozačka vrata. Prostrujilo mi je kroz glavu da nema možda u pretincu vatreno oružje. Otkud mi ta ideja? U to vrijeme se dosta pisalo o Petričeviću u medijima, spominjale su se njegove veze u Meksiku i Kolumbiji. Bilo je govora da je dosta naprasitog karaktera, da je čovjek koji može stvoriti probleme.


Strgnuo mu lančić


Petričević je krenuo kao da će šakom udariti Frančiškovića, ja sam podignuo fotoaparat kako bih to snimio, a tada se fokus Petričevićevog zanimanja premjestio na mene. Krenuo je na mene šakom, udario me u vrat pa mi pokušavao istrgnuti fotoaparat. Zlatni lančić mi je strgnut s vrata. Počelo je naguravanje, pojavio se i brat optuženog. Vikao sam: »Zovite policiju!« Petričević mi je pak rekao: »Možeš vikati, ubit ćemo Boga u tebi u svlačionici! Nitko te neće naći dolje u svlačionicama!« – prisjećao se Drechsler.


Fotoreporter Novog lista je dodao da su ga Petričevići gurali prema svlačionicama, da se prepao zbog toga te da je u jednom trenutku čučnuo, kako bi se sebe i torbu s fotografskom opremom zaštitio od udaraca. No, iskoristio je trenutak kad su braća zastala, pitajući se što činiti dalje, istrgnuo se iz klinča pa pobjegao u unutrašnjost stadiona, gdje se zaključao u jednoj prostoriji, poslovnom prostoru građevinske tvrtke.


– Nazvao sam policiju, rekao da se bojim da me ne ozljede i ubiju. Inzistirao sam da dođu u odori, da budem siguran o kome se radi – naglasio  je Drechsler koji je nakon dolaska policije otišao na pregled u sušačku bolnicu. – Utvrđene su mi lakše ozljede, bio sam pod stresom, uplašen – zaključio je fotoreporter Novog lista koji je postavio imovinsko-pravni zahtjev kojim od Petričevića traži isplatu 150 tisuća kuna.


»Robijat ću za tebe«


– Zlatko Petričević je u jednom trenutku potrčao za mnom i rekao: »Neće mi biti teško odrobijati za tebe pet godina!« To mi je naveo nakon što mi je ukazao da sam nepoželjan u klubu – izjavio je novinar Denis Frančišković. No, njegovo svjedočenje bilo je manje inkriminirajuće po Petričevića u odnosu na ranije saslušanog fotoreportera, pa i u odnosu na njegovo osobno ispitivanje u istrazi.


– Bilo je naguravanja, ali nisam vidio da je Petričević udario kolegu Drechslera. Osobno se nisam osjećao ugroženim – konstatirao je novinar.


Niko Matejčić, koji se također u kritično vrijeme nalazio na parkiralištu, u svom je svjedočenju rekao da nije vidio da bi Petričević nasrnuo na Drechslera, pokušao mu otrgnuti fotoaparat, niti da je bilo naguravanja. Rekao je da je Drechsler s  neprimjerene blizine fotografirao Petričevića, nakon što ga je više puta upozorio da ga ne snima. – Petričević je krenuo prema autu, a Drechsler je počeo vikati: »Policija! Snimajte!« Nisam znao što se događa. Drechsler je poslije nestao – kazao je svjedok. Suđenje se nastavlja za desetak dana.