Nevjerodostojne oporuke

Suđenje Vinki i Mirku Cetinski zbog lažiranja porijekla imovine počinje 6. lipnja

Fiore Vežnaver

Vinka i Mirko Cetinski / Foto Fiore VEŽNAVER

Vinka i Mirko Cetinski / Foto Fiore VEŽNAVER

Na optuženičkoj klupi su i suspendirani riječki poreznici Mirjana Grijak i Silvo Jelenčić, pod optužbom da su  umiješani u zloporabe i krivotvorenja kojim su u poreznom nadzoru kao zakoniti prihvaćeni prihodi poznate rovinjske obitelji



RIJEKA  Suđenje u aferi lažiranja u postupku ispitivanja porijekla imovine poznate rovinjske obitelji Cetinski počinje za mjesec i pol dana, 6. lipnja. Glavna je to odluka s pripremnog ročišta u riječkom Županijskom sudu, u sudskom procesu u kojem optužnica tereti supružnike Cetinski, Vinku i Mirka iz Rovinja, te dvoje suspendiranih djelatnika Porezne uprave,  Mirjanu Grijak i Silva Jelenčića  iz Rijeke, da su umiješani u zloporabe i krivotvorenja kojim su u poreznom nadzoru kao zakoniti prihvaćeni prihodi poznate rovinjske obitelji od oko 25 milijuna kuna.  


Sudskim vijećem na skorašnjem suđenju, glavnoj raspravi, predsjedat će sutkinja Ikom Šarić. uU prvom raspravnom ciklusu u drugom tjednu lipnja zakazano je pet raspravnih dana te predviđeno  saslušanje petnaestak svjedoka, zasad onih koje je predložila optužba. U optužnici USKOK-a precizira se da je prihvaćen kao zakonit prihod Vinke Cetinski od 420 tisuća eura koji je, tvrdi se, pravdala  nevjerodostojnom  pisanom oporukom u kojoj se navodi da je jedna od nasljednica, između ostalog, tog iznosa i nekretnine u Novigradu. USKOK smatra da je neutemeljeno prihvaćen kao zakonit i prihod Mirka Cetinskog od 460 tisuća DEM, 255 tisuća USD i 155 tisuća USD, koji je on pravdao   pisanom oporukom i  darovnicom svojih roditelja.  U slučaju Mirka Cetinskog inkriminirani su još i iznosi od 450 tisuća eura,  200 tisuća USD i milijun i 810 tisuća eura. Potonju svotu je Mirko Cetinski   pravdao potvrdom, uz obrazloženje da je to honorar koji je nekad poznati pjevač zaradio od 1969. do 1990. godine. 

– Ne bismo zasad ništa izjavljivali za novine, prepuštamo to našim odvjetnicima, kazali su nam  nakon sudskog ročišta Vinka i Mirko Cetinski. 


– Stav je obrane da optužba zapravo dosad i nije ponudila neke dokaze kojim potkrepljuje inkriminacije, izjavio je branitelj Mirka Cetinskog, odvjetnik Goran Marjanović. Smatra da će zapravo tek sa suđenjem krenuti rasvjetljavanje optužbi, da će obrana tek na raspravi biti u ravnopravnom položaju s USKOK-om, jer će se ono što optužba smatra dokazima prezentirati pred optuženicima. 




– Mislim da ćemo na glavnoj raspravi dokazati da nema elemenata kaznenih djela, kako protiv Mirjane Grijak, koju zastupam, tako i njenog kolege Silva Jelenčića. Radili su sukladno zakonu, po napucima Porezne uprave, u skladu s propisima, naglasio je nakon ročišta odvjetnik Anton Denona. 


Optužnica vezana za, pojednostavljeno rečeno, lažiranje u postupku ispitivanja porijekla imovine, naslanja se na tzv. aferu Cetinski – Končar, na dvije optužnice protiv supružnika Cetinski i suokrivljenih na procesuiranju u  pulskom Županijskom sudu.  U prvom slučaju optužba tvrdi da je  tvrtka Kermas ulaganja Danka Končara  oštećena za oko 90 milijuna kuna, dok su drugom optužnicom  supružnici Cetinski i suokrivljeni optuženi  da su nezakonito prisvojili gotovo 78 milijuna kuna. 


Zbroje li se sve inkriminirane svote, ukupna svota triju optužnica u kojima se navode imena Cetinskih premašuje 190 milijuna kuna. Afera Cetinski – Končar pokrenuta je 2011. godine kada je multimilijunaš i veliki investitor Danko Končar odjednom prijavio policiji svoje dojučerašnje poslovne partnere, pa i  Cetinske. Tvrdio je da je izigran za goleme milijune  i da je u tome imala veliku ulogu Vinka Cetinski, jedna od njegovih direktorica koja je za njega sudjelovala u kupovanju nekretnina u Istri. 


Opširnije u tiskanom izdanju….