Sutra nastavak

Suđenje Valteru Flegi: Postojala je potreba da se nadoknade troškovi odlaska na protokolarna događanja

Ico Mikuličić

Foto: Tea Cimas / CROPIX

Foto: Tea Cimas / CROPIX

USKOK tvrdi da je tim povećanjima oštetio gradski proračun za 539.000 kuna, od kojih je on osobno dobio 66.000 kuna



Novim svjedočenjima u Rijeci je nastavljeno  zanimljivo suđenje istarskom županu Valteru Flegi. Njega se optužuje da je zlouporabio položaj dok je bio gradonačelnik Buzeta te sebi i suradnicima neovlašteno omogućio veće plaće. USKOK tvrdi da je tim povećanjima oštetio gradski proračun za 539.000 kuna, od kojih je on osobno dobio 66.000 kuna. 


Flego u potpunosti poriče bilo kakvu vezu s tim optužbama, a slično su dosad svjedočili saslušani čelnici i djelatnici grada Buzeta. Radi se o optužbama da je u vrijeme dok je Flego bio gradončelnik donešen protuzakoniti pravilnik da se gradonačelniku i pročelnicima  dodjeljuje stalni mjesečni dodatak za »troškove pripreme i prisustvovanja protokolarnih događaja« kako su ga oni nazvali, te naknada za dostignut znanstveni stupanj u zvanju. 


I raniji svjedoci iz Grada Buzeta kategorički tvrde da se ne radi izmišljenim dodacima. Kažu da je postojala ozbiljna potreba da se nadoknade izvanredni troškovi koje imaju djelatnici za niz protokolarnih događanja na kojima moraju sudjelovati i izvan radnog vremena i na koja idu svojim vozilima i slično. Taj su pravilnik donijeli nakon rasprava na tijelima grada, a rukovodili su se navodno sličnim primjerima  kojima  su rješena neka slična prava dužnosnika u drugim gradovima i tijelima.




I danas saslušana pročelnica za gospodarenjem prostorom u Gradu Buzetu naglasila je da im nije bilo ni u primislima da može biti išta sporno u pravilniku, odnosno tim dodacima na plaću. Pravilnik je napravio njihov pravnik nakon zaključaka sa sastanaka na kojim se raspravljalo obeštetiti  zaposlenike za niz izvanrednih troškove. Te su troškove imali za poslove izvan radnog vremena u obavljanju protokolarnih obaveza, prekovremenog rada i slično. 


Uskokov tužitelje je pitao zašto to nije rješeno preko prekovremenih sati ili drugih prava iz kolektivnog ugovora. Svjedokinja je rekla da bi to bilo puno kompliciranije za voditi. A ovako je lakše i za planiranje proračuna. 


Djelatnik Državnonog ureda za reviziju iz ureda u Pazinu koji je jednu godinu radio kontrolu ne sjeća se da je naišao na takve isplate. Druga djelatnica istog ureda koja je radila reviziju kasnije naišla je na taj pravilnik i takve isplate. Njihov zadatak bio je provjeriti postoje li pravilnici o tim isplatama i jesu li one u skladu s onim što piše u tim dokumentima. Smatrali su da su takve isplate uredu. Posebice jer je Ministarstvo uprave nekim drugim lokalnim jedinicama dalo mišljenje da se na sličan način mogu nadoknađivati troškovi za prekovremeni rad i slična prava. 


Da pravilnici i takav način isplata  nisu u skladu sa zakonom mišljenja je pak jedna djelatnica Ministarstva uprave koja je obavljala kontrole nakon predstavki što su došle u to tijelo. Misli da lokalni dužnosnici ne mogu koristiti takva prava jer ih ne predviđa zakon. Odvjetnici optuženog Flege su joj kontrirali iznoseći niz sličnih odredbi koje tako imaju regulirani drugi gradovi. Između ostalog spomenuli i Rijeku i Pulu te rekli da na to nitko ne prigovara jer se smatra da je uredu.


Suđenje se nastavlja sutra kad bi trebao govoriti vještak koji je vještačio taj slučaj i zaključio da je time grad Buzet oštećen za 539.000 kuna.