Sanjin zvani prevara

Suđenje Sanjinu Čargonji iz Čavala: ‘Nono je dao 1.200 eura, ali niti sam ja dobio brevet, niti se on javio’

Slavica Kleva

foto: arhiva

foto: arhiva

Čargonji se u ovom postupku sudi za prevaru tešku gotovo sedam tisuća eura. Uzeo je novac i oštećenicima se više nije javljao.



RIJEKA – U nastavku postupka koji se vodi protiv 47-godišnjeg Sanjina Čargonje iz Čavala, optuženog za prevaru tešku 6.900 eura, kao svjedok je pozvan unuk oštećenog.


– Upoznao sam okrivljenika u kafiću Doremi u Šmriki nekoliko dana prije nego što je došao na ručak u kuću mog nonića. Ja sam bio u društvu nonića, okrivljenik je bio sam i predstavio se kao inspektor strane kompanije Columbia Shipping. Rekao je da će mi napraviti brevete za brod i da će me ukrcati na brod te da će to koštati 1.200 eura. Rekao mi je i da ću trebati otići u Švicarsku polagati brevete, a put u Švicarsku mi je trebala platiti kompanija. Na ručku kod nonića i none, nonić je okrivljeniku koji je opet došao sam predao 1.200 eura i ne znam koji još dodatni iznos za neki automobil. Ne znam o kojem automobilu, ni o čemu se radi, jer mi je nonić o tome naknadno govorio – počeo je svjedok svoju priču.


Lakovjerni nonić


– Nikada mi okrivljenik nije izradio brevete, niti me obavijestio da trebam otići u Švicarsku položiti brevete. Nonić mi je rekao da se radi o prevari i mislim da mu nikada nije vraćen novac. To je sve išlo preko nonića, okrivljenik me nikada nije izravno kontaktirao – kazao je svjedok, odgovarajući na postavljena pitanja sutkinje Damire Delost. Dodao je da se Čargonja predstavio i kao sin nekog vlasnika tvornice papira, ali ne sjeća se više točno kojega.




Na pitanje braniteljice optuženog, odvjetnice Ksenije Lučić, kada se to zapravo dogodilo, svjedok je rekao nakon što je završio školu, u lipnju ili srpnju 2014. godine.


– Razmišljao sam gdje se ukrcati na brod. Ne znam je li mu nono dao svjedodžbe ili neke moje osobne dokumente, ja mu ih sigurno nisam dao, a okrivljenik je rekao da će javiti noniću kada bih trebao ići u Švicarsku. No nije javio pa mi je nono rekao da je to sve jedna prevara – kazao je svjedok, dodajući da ne zna točno koliko je vremena prošlo od kada je upoznao Čargonju do trenutka kada mu je nono rekao da se radi o prevari.


Negira prevaru


Okrivljeni Sanjin Čargonja negira prevaru. Predložio je da se kao svjedok ispita  njemu pretpostavljeni šef u tvrtki Columbia Shiping, ali je rekao da on ne može sudu dostaviti adresu svjedoka dok ne bude pušten iz pritvora.


Čargonji se u ovom postupku sudi za prevaru tešku gotovo sedam tisuća eura. Obećao je jednom ugostitelju iz Črišnjeve da će mu za unuka nabaviti brevete za cijenu od 1.200 eura kako bi ga ukrcao na brod. Dodatno je od oštećenog tražio i dobio 5.900 eura kako bi mu u Švicarskoj kupio polovni automobil. No, nakon nekog vremena, kada se oštećeniku Čargonja nije javljao na telefonske pozive, počeo je sumnjati u njegove dobre namjere što se na koncu, na štetu ugostitelja, i obistinilo.


Suđenje se nastavlja poslije ljetne stanke, a Čargonja se trenutno nalazi na odsluženju zatvorske kazne zbog istovrsnog kaznenog djela za koje mu je presuda postala pravomoćna.