Krvavi obračun

Suđenje Husi Keseroviću za ubojstvo Mirka Bibića počinje za mjesec dana

Fiore Vežnaver

Vrhovni sud traži da se ponovo preispita ponašanje žrtve i ubojice i pojedinačni doprinos tragičnom epilogu svakog od njih te u ponovljenom suđenju detaljnije razjasne tanke linije između ubojstva na mah i ubojstva u prekoračenju granica nužne obrane



RIJEKA » Suđenje Husi Keseroviću (56), optuženom za ubojstvo poduzetnika Mirka Bibića na cesti kod Diračja, počinje za mjesec dana, 17. studenog. Glavna je to odrednica s jučerašnjeg pripremnog ročišta Keseroviću koji se tereti da je prije šest godina nakon razmirica u prometu i svađe na cesti hladnim oružjem usmrtio Bibića.


»Vaganje« činjenica


Riječ je ponovljenom suđenju. Keserović će po drugi put sjesti na optuženičku klupu za isti slučaj nakon što je proteklog ljeta Vrhovni sud ukinuo raniju presudu riječkog Županijskog suda. Keserović je na prvom suđenju bio osuđen na četiri i pol godine zatvora, a oglašen je krivim za ubojstvo na mah. Nije prihvaćena Keserovićeva tvrdnja da je potegao nož u situaciji da se branio od napada Bibića koji ga je prije »proganjao« riječkom zaobilaznicom.



Igrom sudbine, Huso Keserović je za vrijeme dok mu se sudilo za krvni delikt kod Diračja doživio obiteljsku tragediju u kojoj je ubijen njegov sin Alen, a teško ranjen drugi sin Suad. U pizzeriji Omega u Jušićima u studenom 2010. godine Husini sinovi sukobili su se s Draženom Vukšićem koji je u njih ispucao više metaka. Riječki Županijski sud je sredinom srpnja ove godine zaključio da se radilo o nužnoj obrani i oslobodio Vukšića optužbi.





   Kako pripremno ročište nije otvoreno za javnost, detalji službeno nisu poznati, no izvori bliski sudskim navode da je zamjenik riječkog Županijskog državnog odvjetnika iznio optužbu i dokaze koje namjerava prezentirati na glavnoj raspravi, a oni potvrđuju optužnicu, predloživši i saslušanje svjedoka koji podupiru inkriminaciju. Keserovićevi branitelji, odvjetnici Milenko Škrlec i Adnan Rizvić, ponovili su glavne teze iz žalbe Vrhovnom sudu, da se, po njihovom mišljenju, radi prvenstveno o nužnoj obrani, eventualno da su prekoračene granice nužne obrane, ali je ona izazvana napadom žrtve. Keserovićevi odvjetnici su naglasili da se i u samoj optužnici navodi napad od strane žrtve. Obrana optuženog složila se sa saslušanjem predloženih svjedoka.


   Suci Vrhovnog suda ukinuli su prvu presudu zaključivši da prvostupanjski sud treba pomnije razmotriti sve elemente složenog i tragičnog sukoba, što je iniciran razmiricama dok je svaki od dvojice glavnih aktera vozio svoj auto zaobilaznicom, a mogao bi kriti još pravno važnih nijansi, bitnih i za određivanje krivnje i visine kazne. Posebno se traži da se detaljnije razjasne tanke granice između ubojstva na mah i ubojstva u prekoračenju granica nužne obrane. Suci Vrhovnog suda zatražili su i da se preispita ponašanje žrtve i ubojice te pojedinačni doprinos tragičnom epilogu svakog od njih.


Listopad 2008.


Nakon odvagivanja činjenica definitivno treba razjasniti da li je to zaista ubojstvo na mah, kao što tvrde tužitelji, ili neko drugo blaže kazneno djelo, koje za sobom povlači i blažu kaznu. Novom sudskom vijeću ukazano je da još bolje razjasni mogućnost da je Keserović ubio Bibića braneći se od napada.


   Krvavi obračun dogodio se posljednjeg dana listopada 2008. godine, na cesti što povezuje Diračje s Martinkovcem. Poslije nesuglasica u prometu, Bibić je za upravljačem »mercedesa« slijedio Keserovića u njegovu »mercedesu«, ometajući ga svjetlima i sirenom. Na koncu ga je prestigao i prepriječio mu put kod Keramika prometa. Bibić je ljut izašao iz automobila, psujući i prijeteći, prišao Keserovićevom terencu te gurnuo ruku unutra prema njemu. Na prvom suđenju prihvaćen je zaključak da je tada Keserović, u stanju snažnog uzbuđenja i prepasti, dohvatio džepni nož na rasklapanje i kroz otvoreni prozor zamahnuo prema Bibiću, nanijevši ozljedu na vratu, od kojoj je ranjeni podlegao šest dana kasnije u bolnici. Prvo sudsko vijeće zaključilo je da je Keserović zadao napadačku ranu. Obrana tvrdi da se Keserović samo branio i slučajno nožem kojim je mahao zakačio žrtvu.