Iza zatvorenih vrata

Suđenje Delničaninu koji nije prihvatio raskid: Nevjenčanoj supruzi prislonio nož na vrat i dvaput je silovao

Šarlota Brnčić

Romano Andrić žrtvi je zaprijetio da nikome ništa ne smije reći / Foto Marin ANIČIĆ

Romano Andrić žrtvi je zaprijetio da nikome ništa ne smije reći / Foto Marin ANIČIĆ

Pred sudom je na prvom ročištu iskaz dala samo žrtva Romana Andrića, ali se suđenje odvija iza zatvorenih vrata. Andrić je optužen za težak seksualni delikt koji se dogodio 23. svibnja



RIJEKA – U riječkom Županijskom sudu započelo je suđenje 28-godišnjem Romanu Andriću iz Delnica pod optužbom da je silovao nevjenčanu suprugu. Tereti se da je to učinio naoružan nožem te da je uporabom sile i prijetnjom da će izravno napasti na njezin život i tijelo prisilio je na spolni odnošaj i to čak dvaput. Sudski postupak se, kao što je to uobičajeno kod seksualnih delikata, odvija daleko od očiju javnosti, iza zatvorenih vratiju. Na prvo ročište bila je, kako saznajemo, pozvana samo žrtva koja je dala svoj iskaz pred sudom. Suđenje će se nastaviti saslušanjem još nekolicine svjedoka te predočavanjem drugih dokaza. Roman Andrić, zvani Roma, optužen je da je težak seksualni delikt počinio 23. svibnja, u prijepodnevnim satima, na šumskoj cesti na delničkom području.


Silom u auto


Nemio slučaj zbio se nakon što je Andrić mobitelom nazvao svoju nevjenčanu suprugu, rekavši joj da dođe u Centar za socijalnu skrb Delnice jer je treba socijalna radnica, u vezi s djecom. Nadalje da ju je, kada su se našli, na silu izveo iz hodnika Centra, stavivši joj pritom ruku na usta kako ne bi vikala. Protivno njenoj volji ugurao je u svoj auto, na stražnje sjedalo golfa što je bio parkiran u blizini. Poslije ju je odvezao do predjela zvanog Potok i zaustavio auto.


Žena mu je odmah dala do znanja da ne želi nikakve nježnosti s njime i odmakla njegovu ruku sa sebe. Govorila mu je da je pusti na miru, da više ne želi biti s njim, a on ju je na to dvaput ošamario. Nakon toga je golfom krenuo u smjeru Broda na Kupi, gdje je skrenuo na šumsku cestu, prema predjelu Žage, pa zaustavio auto. Andrić se tereti da je tada počeo prijetiti nevjenčanoj supruzi da će je ozlijediti. »Istući ću te! Da li znaš, to sam ti obećao jučer!« kazao joj je dok ga je ona molila da je pusti.


Ozbiljne prijetnje




Prebacio se potom s vozačkog na stražnje sjedalo i prislonio kuhinjski nož na vrat nesretnice, prijeteći joj da će je ubiti. Pokazao joj je prema prtljažniku, uz riječi: »Znaš li što imam otraga u bunkeru, pogledaj!« Kako su se u bunkeru nalazili kabeli, zapitao ju je: »Hoćeš da te ubijem ili da te objesim!?«


Službena rekonstrukcija događaja je pokazala da je tada žena, umorna od svega, rekla nasilniku neka radi što hoće. Andrić je pak na to ponovo dohvatio nož, koji je u međuvremenu odložio te ga žrtvi stavio na vrat. Upitao ju je je li među njima gotovo, a nakon njenog potvrdnog odgovora zatražio je od žrtve da se razodjene. No, ona je to odbila, govoreći mu da ne želi imati s njime nikakav odnos. Počeo je tada sam skidati odjeću s nje, dok se ona otimala i cijelo vrijeme plakala, moleći ga da je pusti. Na kraju ju je silovao u autu. Poslije toga ju je izvukao iz vozila i još jednom nasilno izveo spolni čin. Na koncu joj je zaprijetio da ne smije nikome ništa reći.


Prvi liječnički pregled u sklopu istrage pokazao je da je žrtva zadobila lake ozljede, dok se Andrić u istrazi branio tvrdnjama kako se radilo o dobrovoljnom spolnom odnosu.