Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 3
Sutra: 7° 7° 3
20. veljače 2019.
Preavomoćna presuda

Sud odbio Pevecove: Država im nije dužna nadoknaditi pola milijarde kuna štete

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva
Snimio Darko JELINEK / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2016. u 16:29 2016-04-06T16:29:38+02:00

Bjelovarski Županijski sud odbio je žalbu Zdravka i Višnje Pevec i u cjelosti potvrdio presudu nižeg suda koji je u lipnju 2014. odbio njihov tužbeni zahtjev da im država nadoknadi 502 milijuna kuna štete zajedno s pripadajućom zateznom kamatom

ZAGREB Bjelovarski Županijski sud odbio je žalbu Zdravka i Višnje Pevec i u cjelosti potvrdio presudu nižeg suda koji je u lipnju 2014. odbio njihov tužbeni zahtjev da im država nadoknadi 502 milijuna kuna štete zajedno s pripadajućom zateznom kamatom.

Bivši vlasnici tvrtke »Pevec« još su u veljači 2012. tužili državu od koje su u parnici na bjelovarskome Općinskom sudu tražili 502 milijuna kuna naknade štete koja im je, tvrde, prouzročena u nepotrebnom stečajnom postupku.

No, presudom od 24. lipnja 2014., koja je sada postala pravomoćna, odbijen je kao neosnovan tužbeni zahtjev bračnog para Pevec kojima je također naloženo da tuženoj Republici Hrvatskoj naknade troškove parničnog postupka u iznosu od oko 400 tisuća kuna, izvijestilo je u srijedu bjelovarsko Županijsko državno odvjetništvo koje je u tom slučaju zastupalo interese države.

Pevecovi su tvrdili da im je temeljem nezakonitih i nepravilnih odluka Ministarstva financija, Trgovačkog suda u Bjelovaru, stečajnog suca i stečajnog upravitelja u stečajnim postupcima koji su vođeni nad tvrtkama Pevec d.o.o. Bjelovar i Pevec Zagreb d.o.o. uzrokovana šteta i to Zdravku Pevec oko 261 milijuna, a Višnji Pevec oko 241 milijuna kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru osporavalo je navode tužitelja i to u postupku mirnog rješenja spora, kao i u parničnom postupku, dokazujući da su sve odluke koje su donijete kako u upravnom postupku vođenom pred Ministarstvom financija i Upravnim sudom Republike Hrvatske, tako i u stečajnim postupcima koji su vođeni pred Trgovačkim sudom u Bjelovaru pravilne i zakonite.

Budući da je tužbeni zahtjev obaju tužitelja u cijelosti pravomoćno odbijen, tužitelji moraju državi naknaditi troškove parničnog postupka – Zdravko Pevec u iznosu od oko 208 tisuća kuna, a Višnja Pevec parnične troškove u iznosu od oko 192 tisuće kuna.

Nakon provedenog stečaja tvrtka Pevec je počela uredno poslovati i ostvarivati dobit.

Peveci osuđeni i u kaznenom postupku

Zdravko Pevec je u siječnju 2015. na bjelovarskom Županijskom sudu osuđen na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine i deset mjeseci što znači da će u zatvoru, postane li presuda pravomoćna, morati provesti tek polovinu kazne, dok je jednogodišnja zatvorska kazna njegovoj supruzi Višnji zamijenjena radom za opće dobro.

Djelomično uvjetna kazna znači da se Zdravku Pevecu polovina kazne, točnije godina i pet mjeseci zatvora, pretvara u uvjetnu kaznu koju neće izdržavati ako u naredne tri godine ne počini novo kazneno djelo, kazala je Hini glasnogovornica bjelovarskog suda Dajana Barberić-Valentić.

Prema nepravomoćnoj presudi Višnja Pevec neće ni dana provesti u zatvoru jer joj je kazna od godinu dana zamijenjena radom za opće dobro.

Optužnicu protiv Višnje i Zdravka Peveca bjelovarsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je još u kolovozu 2010. tereteći ih za tri kaznena djela – zloporabu položaja i ovlasti, zloporabe u gospodarskom poslovanju te povredu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Od početka postupka supružnici su tvrdili da nisu krivi ni po jednoj točki optužnice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka