Zakasnio

Sud odbacio tužbu protiv Slavice Šota zbog transparenta o “udbašima: Tužitelj ju je, naime, prekasno tužio

Fiore Vežnaver

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Županovićeva tužba podnesena je izvan zakonskog roka od tri mjeseca, što isključuje kazneni progon



RIJEKA Općinski sud u Rijeci odbio je jučer optužbu protiv Slavice Šota, riječke aktivistice i poduzetnice, koja se teretila da je počinila kazneno djelo uvrede time što je na vratima svog poslovnog prostora u središtu Rijeke istaknula natpis s uvredljivim sadržajem na račun poduzetnika Boška Županovića.


– Utvrđeno je da je tužba podnesena izvan zakonskog roka od tri mjeseca, što predstavlja okolnost koja isključuje kazneni progon, napomenula je za objave presude sutkinja riječkog Općinskog suda Brankica Grgurić, obrazlažući da je ta ključna činjenica utvrđena i na temelju iskaza privatnog tužitelja, saslušanog kao svjedoka. Sud je odlučio i da je Županović dužan platiti troškove postupka u paušalnom iznosu od tisuću kuna, kao i namiriti izdatke i naknade tuženice i njenog odvjetnika.


Ogorčeni domoljub 


U tužbi se tvrdilo da je Šota počinila kazneno djelo time što je 14. siječnja 2016. godine, na vratima poslovnog prostora u Ulica Ante Starčevića 28 u Rijeci, čiji je i vlasnik, s ciljem da uvrijedi Boška Županovića, istaknula natpis s uvredljivim sadržajem uz njegovu sliku. Između ostalog, na tom je transparentu pisalo da je Boško Županović »do svoje 25. godine kolekcionar 66 kaznenih prijava, od kojih ni jedna nije odbačena ni potvrđena (štite ga Miškulin i Vitomir Bijelić).« U natpisu se navodilo i da je podnositelj privatne tužbe »doušnik PU istarske, patološki lažov i sitni policijski provokator. Upravo onakav kakvog ga Miškulin treba za obavljanje prljavih poslova.« U tužbi se objašnjavalo da je transparent, zalijepljen s unutarnje strane Šotinog poslovnog prostora, nosio naslov: »Rijekom vladaju udbaši i njihove sluge«, te su se, uz Županovićevu, nalazile slike i drugih, primjerice predsjednika riječkog Županijskog suda Veljka Miškulina, a svaka je slika bila popraćena tekstom. U potpisu se nalazio »Pokret otpora – Riječani protiv korupcije«.




Poduzetnik Boško Županović na suđenju je obrazlagao da je ustao privatnom tužbom jer je cijeli sadržaj plakata uvredljiv i neistinit, a njemu je nanio izravne štete.


– Uvlačenje mene u »kriminalnu hobotnicu« nema veze sa zdravim razumom i istinom. Ipak, najviše me uvrijedilo stavljanje mene u kontekts udbaša. Domoljub sam i dragovoljac Domovinskog rata, ne dozvoljavam da me tko stavlja u kontekst udbaša, ustvrdio je Županović.


Slavici Šota su nakon objave presude navrle suze, a na sudskom hodniku završila je u zagrljaju svoje kćeri.


Suze radosnice


– Presretna sam što je postupak ovako okončan. Ovo što vidite su suze radosnice, jer na ovom sudu, s obzirom koga ja prozivam, teško je očekivati oslobađajuće presude iako sam u pravu, izjavila nam je Šota nakon što je čula presudu.


– Da li sam očekivala ovakvu presudu? Iskreno, nisam, s obzirom koga prozivam. Ali, sretna sam da ipak oni neovisni suci odlučuju po slovu zakona, svojoj volji i moralu. Riječka aktivistica smatra da je u pravu i u više drugih parnica koje se vode protiv nje.


– Ali, teško je to dokazivati, no ja se nadam da ću uspjeti. Što se tiče obitelji Šota, sud ne bi ni trebao postojati, mi nismo konfliktne osobe. Mi smo oni koji žele biti dio rješenja, a ne problema. I zato se nadam da će progon obitelji Šota jednog dana ipak stati, zaključila je Šota.


– Očekivao sam ovakvu presudu, konstatirao je pak Šotin odvjetnik Slobodan Večerina. Dodao je kako mu je drago da je sud prihvatio njegovo stajalište i argumente da je tužba podnesena izvan zakonskog roka.