Utvrđuje se vlasnik 4,2 milijuna kuna koju su građani skupljali za liječenje djevojčice

Sud blokirao račun udruge Hrabro dijete: Kome pripada novac prikupljen za Noru?

Hina

Predsjednica udruge Jasminka Žužić rekla je nakon izricanja privremene mjere da će sudske troškove podmiriti novcem namijenjenim za liječenje djece. Državno odvjetništvo je odbacilo kaznenu prijavu prema kojoj je Đana Atanasovska, majka preminule djevojčice, prijetila Jasminki Žužić



NOVA GRADIŠKA  - Općinski sud u Novoj Gradiški danas je privremeno blokirao račun udruge “Hrabro dijete” dok se ne utvrdi kome pripada oko 4,2 milijuna kuna koji je bio namijenjen za liječenje umrle djevojčice Nore Šitum.


Prema sudskoj odluci tim novcem koji je prikupljen u humanitarnoj akciji ne mogu raspologati udruga ni obitelj Atanasovski-Šitum, dok udruga mora platiti sudske troškove u iznosu od 108.000 kuna.


Predsjednica udruge Jasminka Žužić rekla je nakon izricanja privremene mjere da će sudske troškove podmiriti novcem namijenjenim za liječenje djece. Državno odvjetništvo je odbacilo kaznenu prijavu prema kojoj je Đana Atanasovska, majka preminule djevojčice, prijetila Jasminki Žužić.




Roditelji djevojčice lani su krajem listopada izvijestili javnost kako već nekoliko mjeseci bezuspješno pokušavaju dobiti konkretan odgovor od udruge “Hrabro dijete”, putem koje se sakupljao novac za Norino liječenje u SAD-u, o tome koliko je novca skupljeno u akciji za njihovu kćer i gdje se novac nalazi.


Nakon toga je Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu naložilo ministarstvima financija i uprave da obave nadzor nad udrugom Hrabro dijete, a tamošnjoj policiji da obavi dodatne izvide.


Tužiteljstvo je tada podsjetilo da je još u lipnju, temeljem anonimnih podnesaka u kojima je izražena sumnja u nezakonitost poslovanja i nenamjensko korištenje sredstava, naložilo policiji u Slavonskom Brodu da prikupi potrebne obavijesti i obavi izvide kako bi se utvrdilo eventualno postojanje kaznenog djela.


Ministarstvo financija utvrdilo je da je u akciji prikupljanja i trošenja novca za liječenje Nore Šitum bilo zlouporaba koje ukazuju na postojanje kaznenog djela, odnosno na to da nedostaje dio novca.


Udruga “Hrabro dijete” te je optužbe odbacila i na svojoj facebook stranici objavila nekoliko izvoda iz Zagrebačke banke na kojima se nalazi novac u raznim valutama, a na jednom računu je iznos od 3,6 milijuna kuna.


Petogodišnja Nora Šitum, koja je postala poznata javnosti i kao “mala Nora hrabri lav”, bila je oboljela od leukemije pa su njezini roditelji uz pomoć udruge “Hrabro dijete” pokrenuli humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći za liječenje u SAD-u, koja je ujedinila hrvatske građane. Iako je novac prikupljen, a Nora stigla u bolnicu, terapija nije uspjela izliječiti djevojčicu.