Suđenje za Medački džep

Suborac optuženog: Pucao sam u staricu, ali Šolaja ju je dokrajčio

Ana Raić Knežević

Samo je svjedok Samir Kulašić, koji od početka jedini tereti Šolaju, ponovio da je u staricu prvi zapucao Šolaja. Ispričao je da je ubojstvu prethodilo vrijeđanje, kao i pitanje »gdje su ti sinovi?«, na što je ona navodno kazala da su u Zagrebu



ZAGREB – Bivšeg pripadnika HV-a Josipa Mršića koji je i jučer na nastavku suđenja za ratni zločin Veliboru Šolaji ponovio da je tijekom akcije Džep ’93. i on pucao prema starici u mjestu Čitluk ispitalo je tužiteljstvo koje će nakon njegovog iskaza donijeti odluku hoće li ga procesuirati i što će biti s postupkom protiv Šolaje.


Kako smo već pisali, Mršić je nedavno tijekom rekonstrukcije na mjestu događaja ustvrdio da staricu nije ubio Šolaja već on. Jučer je djelomično ublažio to svoje priznanje izjavivši da je gotovo u isto vrijeme pucao i Šolaja.


– U podrumu kuće vidio sam ženu. Ona me gledala, no oglušila se na moju zapovijed da izađe van. U jednoj sam ruci držao pištolj, a drugom sam uhvatio nju i izveo je. Još dok smo dolazili do te kuće primijetio sam mitraljez s redenikom streljiva. Kad smo izašli ta žena mi se nacerila i okrenula se prema meni tako da nisam vidio ima li što u svojoj desnoj ruci. Po izrazu njezinog lica, kojeg nikad neću zaboraviti, shvatio sam da sam u opasnosti. Bio je to izraz teške mržnje poput boksača koji se sprema na udarac i zato sam ispalio iz pištolja jedan hitac prema njezinom tijelu. Od tog hica ona nije pala već je ostala stajati.




Metar i pol od mene bio je Šolaja koji je također zapucao, kratki rafal, dva ili tri metka. Nakon toga je ona pala.


Odgovarajući na pitanja Mršić je pojasnio kako bi, da je doista želio ubiti tu ženu, pucao još u podrumu. Svjedok Samir Kulašić u svom je iskazu još jednom ponovio kako je siguran da je upravo Šolaja pucao u staricu. I jučer se prisjetio da je ubojstvu prethodilo vrijeđanje, kao i pitanje »Gdje su ti sinovi?«. Na to je starica uzvratila da su joj sinovi u Zagrebu, te se nasmijala.


– Šolaja je ispalio prvi metak u nju. Ja sam okrenuo glavu jer je prikaz bio mučan, a potom sam čuo još jedan hitac iz kratkocjevnog oružja i ona bila mrtva, ustvrdio je Kulašić.