Neujednačena praksa

Stručnjaci o presudi Veri Begić: ‘Pravosuđe je rak-rana’

Vanja Vesić

Foto: Pixsell, Glas Istre

Foto: Pixsell, Glas Istre

Ja sam predložio da naš Sabor izglasa moratorij od tri godine za rad pravosuđa i da ga prepustimo pravosudnom aparatu EU, kaže Željko Marušić



– Nepravomoćna presuda u Puli predstavlja minimalnu kaznu, neku donju granicu prihvatljivosti. Skoro da sam i zadovoljan s obzirom što se događa u pravosuđu, od toga da neka suđenja za smrt u prometu nisu ni započela a predsjednik najvećeg suda u zemlji sudac Ivan Turudić divlja cestom i nekažnjeno bježi policiji.


Za potonje niti predsjednica države nije reagirala. I ona je zaspala – komentirao je  presudu Veri Begić angažirani stručnjak s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu Željko Marušić podsjećajući i na ranije apele prema pravosuđu, napose i predsjednici države i premijeru zbog nedavnog otkrića auto-incidenta visokog pravosudnog dužnosnika:


– Imamo na djelu diverziju iznutra. Slikovito rečeno, u ovoj tuzi od pravosuđa po visini kazne koju je sud jučer odredio u slučaju Begić zaslužio je “dvojku”.




Vjerujem da bi to bila i ocjena građana. Problem je što sam već više puta govorio u javnosti jest neujednačenost pravosudne prakse.


Spomenimo samo primjer pjevača Tonyja Cetinskog vozača koji je oslobođen zbog izazivanja smrti iz nehaja.


Pravosuđe je primarni tumor, rak-rana s metastazama po svim segmentima društva.


Ako pravosudni sustav ne funkcionira neće biti ni inozemnih ulaganja. Ja sam predložio da naš Sabor izglasa moratorij od tri godine za rad pravosuđa i da ga prepustimo pravosudnom aparatu EU.


Mislim ozbiljno jer de facto imate dualizam u procesuiranju i izricanju kazni. Hrvatskom društvu potrebna je katarza uz pomoć izvana. Za političare, tajkune i celebrityje imate jednu praksu suđenja i presuđivanja a za, “stoku sitnog zuba” kako je to govorio jedan pokojni predsjednik, drugu.


Ja to doživljavam kao bipolorarni poremećaj od kojeg pati domaće pravosudni sustav – zaključio je prometni stručnjak Marušić.


– Općenito govoreći kazna u ovakvim slučajevima mogla je biti i veća – oprezno je komentirao jedan zagrebački odvjetnik ne želeći ulaziti u konkretan slučaj:


– Ako je sud utvrdio činjenice da je neka osoba skrivila pogibiju vožnjom u alkoholiziranom stanju, vozila u suprotnom smjeru i pritom ugrozila još nekoliko života manje od četiri godine zatvora ne bi bilo primjereno.


Vjerujem da će Tužiteljstvo tražiti višu kaznu a druga strana nižu. Treba analizirati olakotne i otegotne okolnosti. S druge strane sjetimo se samo slučaja Tome Horvatinčića koji je plovilom kraj Primoštena usmrtio dvoje ljudi zbog nepažnje. On je nepravomoćno dobio tek četiri godine i deset mjeseci. Da, definitivno imamo problem u neujednačenoj praksi sudova – potvrdio je naš sugovornik.