Razljućeni roditelji

Stravičan zločin u Indiji: Obitelj ubila kćer zbog “časti”, uz pomoć prijatelja mesara

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Na istoku Indije pronađena je mrtva djevojka koju je ubila njezina obitelj zbog "časti". 



Unakaženo tijelo šesnaestogodišnje djevojke pronađeno je na istoku Indije u nedjelju. Policija otkriva da je njezino tijelo unakaženo i da je ubijena od strane vlastite obitelji u takozvanom “ubojstvu zbog časti”. Fotografije unakaženih ostataka nesretne djevojke, podijeljene su na društvenim medijima te pokrenule prosvjede u gradu Gaya, a tvrdi se i da je bila mučena s kiselinom. 


U Biharu, obitelj djevojke je tvrdila da je njihova kćer bila silovana i ubijena i da je policija spora u njezinom pronalasku, otkako su prijavili da je nestala 28. prosinca prošle godine. U četvrtak su indijske vlasti izjavile da vjeruju da je upravo njezina obitelj, kriva za smrt, prenosi Guardian. 


“Ovo je slučaj ubojstva zbog “časti”. Djevojka je s nekim pobjegla iz obiteljskog doma 28. prosinca, ali se vratila nakon tri dana. Njezin je postupak razljutio roditelje koji su planirali hladnokrvno ubojstvo uz pomoć prijatelja mesara.”, izjavio je Rajiv Kumar Mishra, načelnik policije u Gayi, javlja Guardian.




Dodao je i da obdukcija odbacuje teoriju da je silovana.


 “Nakon pronalaska tijela, pozvali smo roditelje u policijsku stanicu, nekoliko puta, da zabilježimo njihove izjave. Stalno su izmišljali loše izlike i nisu se pojavljivali. Njihovi pokušaji da izbjegnu ispitivanje, probudili su u nama sumnju. U međuvremenu, uhvatili smo mesara koji je ispričao cijeli incident”, dodaje načelnik Rajiv. 


Rajiv naglašava da se u tom području teško kažnjava bijeg od kuće. Lokalno stanovništvo ne gleda blagonaklono na osobe koje su stupile u brak bez odobrenja obitelji i zajednice. Indijski mediji objavljuju da se svake godine događaju ubojstva muškaraca i žena koji su stupili u brak, naprotiv mišljenju obitelji, zajednice, kaste, vjere ili običaja.


Prema podatcima indijskog Zavoda (National Crime Records Bureu), u 2016. godini dogodilo se 69 “ubojstava zbog časti”. Ali, aktivisti tvrde da je točna brojka puno veća.