Zatočili i tukli

Strava kod Matulja: Mlatili ga metalnim kliještima, pobjegao je skokom s balkona i sav se polomio

Slavica Kleva

Mladen (45) i Mato Agatić (65) optuženi su da su namamili žrtvu u njihovu kuću te tražili od čovjeka da vrati neki dug. A kad je rekao da novca nema, onda udri rukama, nogama i kliještima

RIJEKA Ne osjećamo se krivima, izjavili su na prvom ročištu optuženi 45-godišnji Mladen Agatić iz Rijeke i njegov 65-godišnji brat Mato Agatić s adresom u Matuljima pred vijećem kojim predsjeda sutkinja Gordana Denona Kusijanović.Mladen Agatić se nalazi u istražnom zatvoru od kraja svibnja kada je uhićen zajedno s bratom, no, stariji brat je nakon što je ispitan pušten i na rasprave dolazi sa slobode. Braća se terete za slučaj koji se zbio u Brešcima na matuljskom području koji je na koncu završio teškim ozlijeđivanjem 62-godišnjeg V. P-a, državljanina BiH, rodom iz Bjeljine koji trenutno živi u Švicarskoj. Nakon incidenta muškarac je hospitaliziran, a na kraju se ispostavilo da je zadobio ozljede što su okvalificirane opasnim po život. Agatić mlađi osumnjičen je za tri kaznena djela, nanošenje osobito teške ozljede, protupravno oduzimanje slobode i pokušaj protupravne naplate. Stariji Agatić tereti se za poticanje na osobitu tešku ozljedu i pokušaj protupravne naplate.




Ispitana je i žrtva nakon što se u bolnici probudio iz kome nakon operativnog zahvata. Po vještaku sudske medicine utvrđene su teške ozljede nastale višekratnim udarcima tupotvrdim mehaničkim predmetom. Nakon očevida obavljenog u stanu optuženog vidljivi su i tragovi krvi, a kako će se odvijati daljnji tijek suđenja, ovisit će o svjedočenju žrtve koja će biti ispitana na slijedećoj raspravi.



Incident se zbio oko ponoći potkraj svibnja, na prevaru su braća namamila žrtvu u kuću starijeg Agatića Mata u Brešcima, pa kad su ga zatvorili, zaključali vrata i krenuli verbalno provocirati tražeći da vrati tobožnji dug u iznosu od 4 tisuća švicarskih franaka i tisuću eura. Kada im je oštećeni V.P. rekao da nema novaca, fizički su ga napali, prvooptuženi Mladen Agatić ga je tukao, a stariji brat vikao: »Daj ga još, daj ga još«! Više puta ga je optuženi izudarao šakama i nogama po cijelom tijelu, nakon čega je uzeo i metalna kliješta pa nastavio s batinama. Nesretni čovjek je zapomagao, u jednom trenutku molio da ga puste da se opere od krvi. Kad su ga braća pustila da se opere u kupaonici i spere krv sa sebe, iz hodnika je ušao u spavaću sobu pa pobjegao skočivši s balkona u dvorište. Nesretnik je pri padu zadobio prijelom šest rebara s pomakom i razdor slezene.




I dok se pri prvom ispitivanju u tužilaštvu Mladen Agatić branio šutnjom, stariji brat Mato je negirao bilo kakvu vezu s kaznenim djelima. Rekao je da su se njegov brat i oštećeni potukli, da vrata nisu bila zaključana, da je pobjegao kroz vrata, a ne kroz prozor. Oštećeni mu je doista bio dužan novac, rekao je da mu je posudio prije šest mjeseci, s rokom vraćanja 1. siječnja 2018. godine. Kako mu oštećeni nije vraćao novac i odugovlačio raznim izgovorima, otpuženi je rekao kakao je baš tog dana trebao ići s oštećenikom u Zürich.