Počelo suđenje za podmićivanje u 1. HNL

Što su pričali Širić i Maleš dogovarajući cijenu suđenja?

Danko Radaljac

 Odvjetnici optuženih su pokušavali iskazati kako je optužnica nepotpuna, a pribavljeni dokazi nelegalni. Tužiteljstvo je pak zaključilo kako će valorizaciju kvalitete dokaznog materijala na kraju dati sud



ZAGREB Željko Širić i Zoran Šprajcer ne osjećaju se krivima za primanje i davanje mita u aferi podmićivanja sudaca Hrvatske nogometne lige. Osječkom i karlovačkom nogometnom bosu počelo JE suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu, a odmah na prvom ročištu su se preslušavale vrpce s tajnim snimkama prvog snimljenog razgovora Hrvoja Maleša, tadašnjeg predsjednika Hajduka, i Željka Širića.


Možda najbrutalniji dio čitave snimke je spoznaja koju govori siva eminecija kompletnog suđenja u Hrvatskoj, gdje plaćanja suđenja zapravo objašnjava institucionalnim. Naime, Maleša je zanimalo plaća li i Split suce.


– Ako to rade, rade individualno, vaninstitucionalno. Možda daju nekome pojedinačno, ali to su stvari kratkog daha. Kolege ih mogu drukati, a ja im mogu reći: Eto, sad si uzeo, nema te deset godina! Ako je to vrijedno par tisuća eura…, kaže Širić na snimci, bacajući dodatnu ljagu na ionako kužnu ligu.




Što se same snimke razgovora tiče, kvaliteta je izuzetno slaba. Tako se neki djelovi razgovora uopće ne mogu razaznati. No, dio oko »naknada za pošteno suđenje« se dobro čuo.


– Imam nekih 20, sljedeći tjedan bih ti mogao pripremiti još. Ne mogu pratiti sve…, kaže Maleš.


Širić odgovara:


– Ajde, da dam ljudima nešto za Božić.


Maleš govori kako ne može odjednom uzeti previše novaca, jer ga »jebu sa svih strana«. Napominje kako trenutno ima 20 tisuća eura, ali da bi do kraja tog tjedna mogao imati 30 do 40 tisuća.


»Mi moramo biti drugi, ne možemo dopustiti da nas Split pretekne«, veli Maleš. Širić u tome pokazuje razumjevanje, čak savjetuje Maleša da dio sredstava uzme uz pomoć menadžera, »koji su razumni ljudi«.


Pored direktnih priča o »naknadi«, Širić i Maleš su pričali i o drugim stvarima u domaćem nogometu. Tako za predsjednika Zagreba Dražena Medića kaže da se buni na suce, a ne na vlastitog sina kad promaši tri prilike. Spominje i kako je Medić bio uz Štimca kad je krenuo u rušenje vrha saveza, ali je odustao nakon vanjske intervencije. »Zato što mu je Bandić rekao: Ja ti dajem pare, ali majstore nema ti stadiona ni terena, sve ćeš plaćati«, kaže Širić.


Na sljedećem ročištu za tjedan dana će se saslušavati i drugi snimljeni razgovor između Maleša i Širića. Također, puštat će se i telefonski razgovori ove dvojice.


Odvjetnici optuženih su pokušavali iskazati kako je optužnica nepotpuna, a pribavljeni dokazi nelegalni. Tužiteljstvo je pak zaključilo kako će valorizaciju kvalitete dokaznog materijala na kraju dati sud.


Treba kazati kako je Željko Širić, nekad poznati nogometni sudac, a potom siva eminencija kompletne sudačke organizacije, na prvu raspravu došao dobro raspložen. Sa Širićem i Šprajcerom je na optuženičkoj klupi trebao biti i Stjepan Djedović, ondašnji predsjednik Sudačke komisije HNS-a. No, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, Tužiteljstvo je postupak protiv njega izdvojilo iz ovog spisa.