Napadač u pritvoru

Što je napadača s Viškova nagnalo da potegne nož na mladića?

Slavica Kleva

Stojak se upleo u svađu mladića i djevojke, pale su teške riječi, a zatim su proradile šake. Mladić je odlučio maknuti se, no Stojak je krenuo za njim i zamahnuo, govori djevojka umalo ubijenog mladića 



RIJEKA  Nikola Stojak (63) osumnjičen za pokušaj ubojstva dvadesetčetverogodišnjeg mladića S.P. iz Pasjaka u pratnji odvjetnika Ljubiše Drageljevića prepraćen je k sucu istrage Županijskog suda Dušku Tišmi. Na prijedlog Županijskog državnog odvjetnika da se odredi mjera pritvora, sudac je Stojaku odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Odredio je i visinu jamstva, ona iznosi 400 tisuća kuna.


Protiv okrivljenog Stojaka donijeto je rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje da se u rano nedjeljno jutro ispred trgovačkog centra u Viškovu prvo verbalno sukobio s 24-godišnjakom, a potom u namjeri da ga liši života ubo oštricom noža u prsa zadavši mu teške i po život opasne ozljede. Mladiću je život spašen hitnom medicinskom intervencijom. Posljednje informacije iz KBC-a su ohrabrujuće, mladić se oporavlja. 


Motiv pokušaja ubojstva je banalan, napadač i mladić ne poznaju se otprije, a i godine im nisu bliske. Svađa mladića i djevojke koji su izašli iz noćnog kluba oko 6 sati u nedjelju, po svemu sudeći dobro je iznervirala Stojaka. Mladić je prema Stojaku nastupio agresivno, agresija se pretvorila u šaketanje i obostrano vrijeđanje. 


  – U društvu nas je bilo petero, dečko i ja izašli smo iz lokala kako bi riješili neke razmirice, posvađali smo se pa smo pokušali to riješiti izvan lokala. U blizini je stajao taj čovjek i dobacio mom dečku da me ne dira. Šta se ti petljaš, odgovorio mu je moj dečko i nasrnuo na napadača, prepričala nam je događaj u jednom dahu djevojka ozljeđenog mladića. Kad su se krenuli fizički obračunati, stala sam između njih dvojice i od napadača dobila šamar i nogom u trbuh. Odmah sam se digla i razdvojila ih ali je dečko ponovo nasrnuo na starijeg čovjeka. Tada je moj dečko krenuo prema benzinskoj pumpi kupiti cigarete, a taj čovjek vikao za njim: »Ubit ću te, stani!«. Došao nam je sasvim blizu, prijatelji su stajali sa strane i vikali:»Pazi, ima nož!«   Ja sam ponovo stala između njih dvojice da ih razdvojim, kleknula i molila ga da se smiri, a on mi je rekao da se maknem jer ću nastradati i u tom trenutku zamahnuo nožem samo jedanput. Moj dečko počeo je trčati prema benzinskoj pumpi, ja za njime kad sam vidjela da je legao kraj vrata od benzinske pumpe. Vidjela sam nekolicinu kad su se okupili oko njega i držali mu papirnate ubruse oko srca držeći ranu koja je krvarila. Tada sam pala u šok, a napadač bježao vičući za mnom »Za sve si ti kriva!«, prepričala je detalje jezivog događaja djevojka ozljeđenog mladića. Hitna pomoć je stigla za desetak minuta.

  Osumnjičenik odlazi, ostavlja uplašeno društvo okupljeno oko ranjenog mladića, policija pokreće potragu za napadačem. Pronalaze ga u jednom lokalu oko podneva, lišavaju slobode i odvode na kriminalističko istraživanje. Navodno, Stojak do sada nije prijavljivana osoba zbog kaznenih djela ni bilo kojeg oblika nasilja, stoga su u ovom trenutku otvorena mnoga pitanja, prije svega zašto šeta naoružan hladnim oružjem?