Opet iza rešetaka

Stari policijski znanac: Kastavac uhvaćen s većom količinom droge

Šarlota Brnčić

Tomislav Jurčić stalno ima probleme s drogom / Foto Roni BRMALJ

Tomislav Jurčić stalno ima probleme s drogom / Foto Roni BRMALJ

Tomislav Jurčić od vikenda je opet iza rešetaka. Ovaj put policajci su ga uhvatili s većom količinom amfetamina



RIJEKA – Kastavac Tomislav Jurčić iznova je za vikend završio iza rešetaka riječkog zatvora i to ponovo pod sumnjom u zlouporabu opojnih droga. Ovoga puta se, kako neslužbeno saznajemo, radilo o nekoliko stotina tableta amfetamina čija bi cijena na narko tržištu dosegla svotu od oko sto tisuća kuna, a kod njega je pronađena i manja količina droge MDMA, odnosno tableta ecstasy. Ispitan je u riječkom Općinskom državnom odvjetništvu koje je potom zbog opasnosti od ponavljanja djela dežurnoj sutkinji istrage Kseniji Zorc podnijelo prijedlog da mu se odredi istražni zatvor. S obzirom na to da se radi o poznatom recidivistu, prijedlog je usvojen.


Jurčić je u studenom prošle godine u riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora zbog delikata vezanih za drogu. U kući je radi daljnje prodaje, kako je zaključio sud, držao pedesetak grama hašiša i manje količine drugih droga. Koncem 2014. godine bio mu je zapaljen vrijedan automobil pred obiteljskom kućom. Kabriolet mercedes čiji je formalni vlasnik bila njegova majka, ali ga je on koristio, uništen je u podmetnutom požaru. Za taj palež optužena su kasnije dvojica mladića koja su uhićena u Srbiji.



U dva odvojena slučaja, tri su osobe na pulskom području proteklih dana završile na kriminalističkom istraživanju u Policijskoj upravi istarskoj zbog sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Među osumnjičenima su 29-godišnjak i 19-godišnjakinja, kod kojih je pretragom stana, koja je obavljena na temelju sudskog naloga, pronađeno veća količina ekstazija i amfetamina, te pribor za pakiranje droge. Mladić i djevojka su u pritvoru. Iz istog razloga kod policije je završio i 39-godišnjak koji je »kemijskom« dilerskom repertoaru pridružio i marihuanu, no pušten je da se brani sa slobode.





On je također, i među 22 članova narkoskupine, protiv kojih je USKOK podigao optužnicu, a kojom se terete da su prodajom droge zaradili najmanje milijun i 700 tisuća kuna. U pitanju je veliki dilerski lanac razbijen u ožujku 2015. godine, kada su uhićeni ljudi koji se terete da su bili članovi dviju povezanih narkoskupina s djelovanjem u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Zagrebačkoj županiji. Članovi narkohobotnice okrivljeni su da su konzumente opskrbljivali kokainom, heroinom, amfetaminom i marihuanom te dilali i etilfenidat, tzv. lažni kokain, djelujući od svibnja 2014. godine. Jurčić je optužen da je na riječkom području – radi nabave, miješanja, pakiranja, prijevoza i daljnje prodaje droge – povezao u zajedničko djelovanje osmoricu okrivljenih, a svatko od njih da je sudjelovao u biznisu s drogom sukladno svojoj ulozi. Dio posla odnosio se i na miješanje droge s punilima radi povećanja količine.