Smješten u Via Romu

Srbija izručila riječkog bombaša: Lović palio aute i bacio bombu po nalogu kompanjona

Fiore Vežnaver

Sumnja se da je Patrick Lović (21) zapalio dva automobila obitelji Berišić na opatijskoj Novoj cesti, bacio bombu na terasu Khala bara, te zapalio mercedes u Kastvu. Radio je to po nalogu Josipa Turudića, Riječanina koji se nalazi u Srbiji u ekstradicijskom pritvoru, a koji je sa žrtvama imao neriješene račune



RIJEKA Srbija je izručila Hrvatskoj mladića koji se sumnjiči da je protekle zime, u nepunih mjesec dana, u riječkoj regiji podmetnuo seriju požara na automobilima i bacio bombu na lokal na Srdočima. U riječki zatvor smješten je jučer Patrick Lović (21), državljanin Hrvatske i Srbije, koji je drugoosumnjičeni u slučaju, dok se prvoosumnjičeni Josip Turudić (24) iz Rijeke još uvijek nalazi u Srbiji u ekstradicijskom pritvoru. 


Lović se sumnjiči da je bio izvršitelj kaznenih djela, palitelj auta i onaj koji je aktivirao i bacio ručnu bombu (kinder-jaje), te da je to obavio po nalogu i zahtjevu Turudića. Tužiteljstvo tereti Lovića da je djelovao na traženje Turudića koji je ranije došao u sukobe s većim brojem osoba koje je želio zastrašiti i nanijeti im štetu. Riječanin se sumnjiči da je zatražio od kompanjona da podmetne požare pod njihova vozila  i ona članova obitelji, te da, s istim ciljem, baci bombu na lokal. Radi se o Khala baru na Srdočima, kafiću u vlasništvu poznate opatijsko-riječke poduzetničke obitelji Berišić, kojima su, uz to, i zapaljena  dva automobila. 


Poruka Berišićima


Koristeći  zapaljivo sredstvo, 21-godišnjak je  izazvao požare na ukupno četiri lokacije i time oštetio ili u potpunosti uništio sedam vozila te pričinio štetu veću od 850 tisuća kuna, priopćilo je riječko Općinsko državno odvjetništvo. Tužiteljstvo sumnjiči Lovića i da je bacanjem bombe na popularni kafić na Srdočima pričinio štetu od oko 180 tisuća kuna, ne libeći se u svome tome da ugroziti živote slučajnih prolaznika. 





Patricka Lovića je srpska policija u utorak poslijepodne  predala hrvatskoj na graničnom prijelazu Bajakovo. Mladić je jučer prijepodne najprije doveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo, gdje se odlučio na obranu šutnjom, a zatim i sucu istrage Županijskog suda u Rijeci. Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela,  što je sutkinja istrage Ksenija Zorc i prihvatila. Određena je i visina jamstva čijim plaćanje Lović može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode, a ona iznosi 200 tisuća kuna. Turudić i Lović se, kao nalogodavac i izvršitelj, terete za nekoliko kaznenih djela:  dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, teško  kazneno  djelo protiv opće sigurnosti, oštećenja tuđe stvari i  nedozvoljeno  posjedovanje eksplozivnih tvari.



U javnosti su najviše pažnje izazvali paljevina automobila i bombaški napad na kafić obitelji Berišić koja u riječkoj regiji ima lanac trgovina i lokala. Prvi napad na imovinu poduzetničke obitelji  dogodio se noću 19. siječnja, kada su zapaljena dva automobila, BMW i golf, u dvorištu njihove vile na opatijskoj Novoj cesti.  BMW i golf zapravo i nisu bili u vlasništvu Berišića, već ih je uzela u najam ta obitelj. No, već u početku su istražitelji smatrali da požar na autima upravo u dvorištu njihove vile nije slučajnost, već da je palitelj točno znao kome želi uputiti poruku. Vatra na dvama automobilima zamijećena je nekoliko minuta prije četiri sata u ponedjeljak. Odmah su alarmirani vatrogasci koji su brzo stigli, no nije se moglo mnogo učiniti za spas vozila koji su se u međuvremenu već pretvorili u buktinju. Šteta je pričinjena i na kući, od velikog i gustog crnog dima oštećena je fasada. Po prvim pretpostavkama, najprije je planuo BMW, a onda se vatra prenijela na susjedni golf. Treći auto bio je parkiran u garaži, pa je izbjegao uništenje u vatri, objašnjavaju upućeni u slučaj.  


Dodatnu dimenziju cijelom slučaju dala je bomba koja je četiri dana kasnije usred noći – otprilike u isto vrijeme, 3.30 sati, kada su zapaljeni auti –  aktivirana na terasi Khala bara u središtu Srdoča, kafića u vlasništvu obitelji Berišić. 


Plamen na Kastvu


Bomba je ubačena na terasu kafića u sklopu poslovno-stambene zgrade, a od gelera, zapravo od kuglica što su se razletjele nakon eksplozije kinder-jajeta, oštećena su staklena vrata i dio gumeno-plastičnog pokrova kojim je opasana terasa Khala bara, kao i stakla na ulaznom portalu samog kafića, a nastala su oštećenja i na dijelu inventara. Manja oštećenja nastala su i na susjednom kafiću Mocca. Iako šteta nije zanemariva, suština napada bila je u tome da je poduzetničkoj obitelji poslana još opakija poruka. 


Ali, serija serija podmetanja požara na vozilima, nakon čega je na kraju bačena i bomba – za koja se tereti izručeni mladić i njegov kompanjon – počela je noću 27. prosinca prošle godine, kada je podmetnuta vatra na kabrioletu mercedes CLK 240, koji je zapaljen dok je bio parkiran pred obiteljskom kućom u blizini gostionice »Šporova jama« u Kastvu. Atraktivan i vrijedan automobil koristio je Kastavac koji će nekoliko mjeseci kasnije završiti u pritvoru, pod sumnjom da je glavna karika narkolanca kojeg je prekinula policija. U požaru su manje oštećena još dva automobila. Plamen se s mercedesa prenio  na stražnji dio susjednog džipa, kampanjolu, a na fiatu punto nastala su oštećenja od velike topline što se razvila za požara. 


Na meti palitelja  našla se i toyota corolla, automobil što je na Kantridi zapaljen 18. siječnja, noć prije no što su izgorjela vozila obitelji Berišić. Vatra na toyoti, riječkih registracijskih oznaka, podmetnuta je  dok je bila parkirana u Brsečkoj ulici.