Pomorska nesreća

Spašen dvojac koji je kod Plomina s broda pao u more, jedan teže ozlijeđen

Hina

Plomin / Snimio Vedran KARUZA

Plomin / Snimio Vedran KARUZA

Iz mora su ih izvukli kolege s druge brodice nakon spasilačke akcije, priopćila je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka)



ZAGREB Jedan je muškarac teže ozlijeđen kada je u ponedjeljak zajedno s još jednim s glisera pao u more u Plominskom zaljevu, a iz mora su ih izvukli kolege s druge brodice nakon spasilačke akcije, priopćila je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).


 Lučka kapetanija Pula je od pomorske policije oko podneva dobila obavijest o poduzetoj akciji spašavanja dvoje ljudi u moru, u Plominskom zaljevu, od kojih je jedan spašenik odmah po izvlačenju iz mora prevezen na obalu i predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći Pula, s obzirom na težinu zadobivenih ozljeda.


 Akcija spašavanja dvojca u moru poduzeli su voditelj D. M. i član posade M. G., zahvaljujući čijoj je pravovremenoj reakciji izbjegnuto gotovo sigurno teže stradavanje dvoje brodolomaca, moguće sa smrtnim ishodom, kažu u Nacionalnoj središnjici.




 Očevidom je utvrđeno da se pomorska nesreća prije podneva dogodila u Plominskom zaljevu, nedaleko HEP-terminala za iskrcaj ugljena, kada je manji gliser naglo promijenio smjer plovidbe, zbog čega su dva člana posade (voditelj brodice M.M. i član posade R.B.) ispali u more.


 Netom nakon pada našli su se u kružnoj putanji vlastite brodice koja je prešla preko voditelja brodice, nanijevši mu pogonskom elisom teške ozljede.


No, nedaleko pozicije nesreće zatekla se druga brodica s dva člana posade koji su doplovili do brodolomaca, izvukli ih na palubu i produžili prema obali gdje su ih dočekali djelatnici pulske Hitne medicinske pomoći, koji su ozlijeđenog brodolomca odmah po pristajanju u luku Plomin prevezli u pulsku Opću bolnicu.


Spasioci su nakon iskrcaja dvojice brodolomaca otplovili na poziciju nesreće, presreli i zaustavili havarirani gliser, koji je do tada plovio bez nadzora te ga uzeli u tegalj u luku Plomin.


Pregledom havarirane brodice utvrđeno je da je upravljački mehanizam ostao zakočen u jednom smjeru zbog puknuća sajle kormila, uslijed čega je gliser naglo promijenio smjer kretanja te je nastavio ploviti u koncentričnim krugovima.