Zakopani arsenal

Šokantno otkriće u šumi: Slučajno iskopao eksploziv, 25 bombi i 24 mine

Vanja Vesić

Ilustracija Foto MUP

Ilustracija Foto MUP



SISAK – U šumi kraj Hrvatske Dubice stanovnik obližnjeg mjesta Baćin pronašao je zapanjujuću količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava zakopanog u zemlji -  3,1 kilogram vojnog eksploziva TNT-a, 1,5 kilograma plastičnog eksploziva, 25 ručnih bombi i čak 24 mina (pet tenkovskih mina, 12 rasprskavajućih i sedam tromblonskih mina).


Među vojnim arsenalom iz rata 90-tih pronađeno je i 300 komada rasprskavajućeg streljiva i deset spremnika za automatsku pušku.


Mještanin je hodajući baćinskom šumom najprije nabasao na crne pvc vrećice koje su virile iz zemlje prekrivene lišćem. Kad ih je iskopao imao je i što vidjeti – sva sila vojnog naoružanja umotana u plastične vreće. Pozvao je policiju koja je došla sa svojim pirotehničarima.




Većina vojnog arsenala  uklonjena je s mjesta pronalaska, osim jedne tromblonske mine i 11 upaljača ručnih bombi koji su morali biti uništeni na lokaciji nalaza zbog lošeg stanja. Zbog oksidacije prijetila je opasnost da prilikom transporta dođe do eksplozije, izvijestila je danas PU sisačko-moslavačka.