Općinski sud u Splitu

Smrt na gradilištu: Poslodavac kažnjen radom za opće dobro

Mario Matana

Goran Balen je osuđen na godinu dana zatvora, no kazna mu je uz njegovo prihvaćanje, zamijenjena radom za opće dobro i to četiri sata rada umjesto jednog dana iza rešetaka. Šukrija Meškić je također proglašen krivim, ali je ujedno oslobođen kazne: smrt brata Remze Meškića ga je dovoljno teško pogodila...



 SPLIT  Zbog smrti građevinskog radnika Remze Meškića pred Općinskim sudom u Splitu osuđeni su njegovi poslodavci, Goran Balen i brat poginulog, Šukrija Meškić, zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti (nisu postupili po propisima o mjerama zaštite na radu) iz nehaja.


Balen je osuđen na godinu dana zatvora, no kazna mu je uz njegovo prihvaćanje, zamijenjena radom za opće dobro i to četiri sata rada umjesto jednog dana iza rešetaka.


Šukrija Meškić je također proglašen krivim, ali je ujedno oslobođen kazne: smrt brata ga je dovoljno teško pogodila, kao i činjenica da je preuzeo brigu o njegovoj obitelji bile su dovoljan argument za sud da ga oslobodi kazne.




Kao olakšavajuća okolnost za Balena je cijenjeno kajanje, činjenica da je pomogao obitelji nastradalog te još uvijek to (posebno financijski) čini, kao i da vodi posao o kojem ovisi egizstencija više obitelji.


U pitanju je nesreća koja se dogodila još u ožujku 2007. u Jelsi na Hvaru, na gradilištu obiteljske kuće. Nesretni Remzo Meškić pao je s balkona drugog kata te ubrzo preminuo od teških ozljeda glave.


Optuženi su u svojoj obrani tvrdili da ne znaju zašto nije nosio zaštitnu kacigu te bio vezan dok je obavljao radove na visini, no napomenuli su da je do nesreće došlo u inače kritičnom trenutku u građevinarstvu, prilikom demontaže vanjske skele. Međutim, sud je utvrdio da to nije istina, odnosno da je Remzo Meškić obrađivao fasadu kuće bez osiguranog radnog mjesta.